Komšić: Podneću krivičnu prijavu čim se zaključci NSRS objave u Službenom listu

Svet 15. dec. 202123:48
Podeli:
Zeljko Komsic
Željko Komšić Foto:Tanjug/Hannah McKay/Pool via AP

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je danas da će protiv odgovorih u Republici Srpkoj podneti kriičnu prijavu čim zaključci Narodne skupštine o nadleđnostima RS budu objavljani u Službenom listu, piše Oslobođenje.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je danas da će protiv odgovorih u Republici Srpkoj podneti kriičnu prijavu čim zaključci Narodne skupštine o nadleđnostima RS budu objavljani u Službenom listu.

„Najviši zakonodavni organ u BiH je Parlamentarna skupština BiH koja je donela zakone po kojima se formiranju državne institucije i definiraju njihove nadležnosti. Niži organi vlasti nemaju nikakvu ustavnu mogućnost da derogiraju državne zakone, pa prema tome jasno je da se radi o napadu na državu“, reako je Komšić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaže da je već pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da procesuira osobe koje su odgovorne za otvoreni napad na ustavni poredak, uključujući i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jer je on inicijator „kriminalne grupe koja se udružila u činjenju protivzakonitih radnji“.

Posebno će se razmotriti krivična prijava protiv zvaničnika koji stoje na čelu entitetskih institucija

Nije mu jasno zašto Tužilaštvo BiH još nije postupilo po službenoj dužnosti u smislu otvaranja istrage, ali je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu onog trenutka kada se ti zaključci objave u Službenom listu Republike Srpske.

Najavio je da će se posebno razmotriti krivična prijava protiv zvaničnika koji stoje na čelu entitetskih institucija jer su, kaže Komšić, dobili zadatak da pišu entitetske zakone kojima se derogiraju državni zakoni, a osobe iz izvršnih organa nisu obuhvaćene imunitetom.

Vrlo važnim je nazvao potrebu da se u odgovoru na napade na ustavni poredak i državu, ispoštuje redoslijed institucionalnih koraka, jer odgovor na ovakve postupke mora biti institucionalan.

Nećemo sedeti skrštenih ruku

Dodaje da su građani Bosne i Hercegovine siti fraza pojedinih međunarodnih zvaničnika o prekidu zapaljive retorike na svim stranama, jer je to nedopustiva politička relativizacija krize, ali kaže da je on naoružan strpljenjem, iako i ono ima svoje granice.

– Nećemo dopustiti da Dodik u sljedećih nekoliko mjeseci u miru priprema konačan obračun s državom, pa kada situacija eskalira da ponovo slušamo pozive o prekidu retorike. Ne koristimo mi nikakvu zapaljivu retoriku niti poduzimamo pravno i političko nasilje, nego Dodik koji genocidom retorikom vrijeđa građane i poduzima pravno i političko nasilje nad državom, kazao je Komšić.

Kaže da niko ne treba misliti da će se u državi BiH sjediti skrštenih ruku jer im to ne dozvoljava „niti elementarno dostojanstvo niti sjećanje na sve one koji su živote dali za Bosnu i Hercegovinu“.

„Pitajte bilo kojeg međunarodnog zvaničnika da li bi on stvari prepustio slučaju kada bi neko napao njegovu državu. Naravno da ne bi i, prema tome, neka to ne očekuju ni od nas. Dijaloga može biti o svemu, osim o opstanku države“, zaključio je Komšić.

Zadovoljan zaključcima Saveta EU

Željko Komšić pozdravio je zaključke Saveta ministara spoljnih poslova EU rekavši kako je još jednom potvrđeno da ne govorimo u prazno da je princip takozvane konstitutivnosti naroda suprotan evropskim vrijednostima i evropskim pravnim standardima.

Presudom u slučaju Zornić, ističe Komšić, Evropski sud jasno kaže da u BiH nema potpune demokratije nego je ona ograničena postojanjem konstitutivnosti, te se nalaže Bosni i Hercegovini da kroz reformu Ustava osigura potpunu demokratiju.

„Makoliko se neki bunili zbog toga što ističemo da je konstitutivnost etnički koncept koji je prevaziđen, zvanična politika EU, kao i njen pravosudni sistem u potpunosti nam daju za pravo i mi sigurno nećemo odustati od tih normi, jer su one demokratske i građanske“, stav je Komšića.

Kada je reč o ostalim zaključcima, smatra da je dobro to što je Savet EU primetilo akcije koje dovode do podela i ugrožavanja suvereniteta države iako bi bilo bolje, ističe, da su jasno naznačili ko to ugrožava suverenitet države BiH kada se zna da to radi član Predsedništva BiH Milorad Dodik uz podšku lidera HDZ-a Dragana Čovića, tvrdi Komšić.

Bonus video: Dodik o vojsci u BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar