Komšić: Oružane snage BiH će nastaviti da postoje, Dodik može da priča šta hoće

Svet 09. okt. 202122:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je izjavio da će Oružane snage BiH i Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) nastaviti da postoje, bez obzira kakvu odluku o njima donesu srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Narodna skupština RS.

„Uveravam vas da će Oružane snage, VSTS i sve ono što je u Parlamentarnoj skupštini BiH uspostavljeno nastaviti da postoji“, kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da Dodik „može da priča šta god hoće“, dodavši da je apsolutno nebitno šta će on uraditi i šta će odlučiti Narodna skupština RS, jer o tome oni ne odlučuju.

„Takve odluke se mogu eventualno donositi u Parlamentranoj skupštini BiH“, kazao je Komšić.

On je dalje ocenio da se radi o pogubnoj politici, postavivši pitanje – da li to znači da će, čak i da u Republici Srpskoj bude doneta takva odluka, biti zatraženo da se vojnici iz Republike Srpske povuku iz Oružanih snaga BiH.

„Pa hoće li im on davati plate u ovakvoj finansijskoj situaciji u kakvoj je Republika Srpska? On to nije u mogućnosti da ispoštuje. Bez obzira na sve, institucija Oružanih snaga BiH će postojati da postoji, sa Dodikom ili bez Dodika. On, koliko god da je držao sebi da je bitan, važan i da može sve, postoji nešto što se zove Ustav i zakoni“, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Upitan o mogućim sankcijama protiv Dodika, Komšić je kazao da je to nešto o čemu odlučuju drugi.

Govoreći o sankcijama Evropske unije, kazao je da se uglavnom sankcionišu finansijski tokovi tokovi koji idu do pojedinca, pa bi se moglo dogoditi da „cenu njegovog ludila plati cela Republika Srpska“ u smislu prekida dotoka finansijskih sredstava.

Komentarišući inicijativu za smenu ministra odbrane Sifeta Podžića, koju je pokrenuo predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) zbog odgađanja zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, Komšić je naveo da će „ministar Podžić ostati ministar Podžić“.

Komšić je na Kongresu Demokratske fronte ponovo izabran za predsednika te stranke.

BONUS VIDEO: Veličanstveni vatromet u Sarajevu u čast 100 godina FK Željezničar

Komentari

Vaš komentar