Komšić: BiH je u akcionom planu za članstvo u NATO

Svet 23. apr. 202121:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas autentičnost objavljenog dokumenta iz sedišta NATO, prema kojem je BiH slanjem Programa reformi zapravo u Brisel poslala Godišnji nacionalni program (ANP) i da se nalazi u Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP).

„To je politička pobeda svih nas, BiH i svih njenih građana. Sada su pred nama reforme koje naša zemlja mora da ispuni kako bi postala punopravna članica ovog saveza“, kazao je Komšić za Televiziju Federacije BiH.

On je dodao da je to bilo „jasno od samog početka“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovaj dokument je najbolja potvrda onoga o čemu se govorilo, a to je da je BiH poslala ANP, odnosno Program reformi“, kazao je Komšić.

Sarajevski portal Istraga.ba objavio je danas dokumente koje su sredinom aprila iz sedišta NATO u Briselu uputili vlastima u BiH.

Iz tih dokumenata jasno je da je Program reformi isto što i ANP i da se BiH nalazi u MAP-u, iako to negira srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je u novembru 2019. godine, zajedno sa ostalim članovima Predsedništva BiH, potpisao Program reformi.

U dokumentu koji je vlastima BiH stigao iz Brisela navodi se da „kao pretendenti za članstvo u NATO-u, zemlje koje imaju godišnji nacionalni Program ili koje učestvuju u Akcionom planu za članstvo u NATO-u imaju drugačije politički odnos sa Savezom“.

„Istovremeno, ova tri partnera (Bosna i Hercegovina, Gruzija i Ukrajina) u velikoj meri koriste gore opisane partnerske alate, pa će tako imati značajnu korist od učešća u ITPP (Individualno prilagođeni proces partnerstva)“, navedeno je u dokumentu.

Prema ITPP-u, Gruzija i Ukrajina će i dalje podnositi svoje godišnje nacionalne programe, a Bosna i Hercegovina će i dalje podnositi svoj Program reformi, navedeno je u prilogu dokumenta NATO.

Još je navedeno da se svake godine od tri partnera očekuje da saveznicima predstave svoje nacionalne dokumente o reformi (ANP za Ukrajinu i Gruziju i Program reformi za BiH).

„Krajem godine NATO daje konsolidovani dokument u vezi sa napretkom koji je partner ostvario u područjima koje pokriva ANP/Program reformi, uključujući reforme odbrane“, ističe se u dokumentu.

Ambasada Rusije u BiH nedavno je upozorila vlasti u BiH da se na svako „praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a“ biti primorana da reaguje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar