Kompanije dele otkaze: Prestala zabrana otpuštanja u Italiji

Svet 06. jul. 202110:49 > 11:44
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Odluka italijanske vlade o zabrani otpuštanja radnika dok traje pandemija kovida19 prestala je da važi 1. jula, a otpuštanja u kompanijama su već počela.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema pisanju agencije AGI, kompanija „Djaneti fad vil“, nedaleko od grada Monca, otpustila je 152 radnika, a vest o otkazu im je poslala putem mejla.

„Ovi otkazi su direktna posledica prestanka zabrane otpuštanja. Način na koji je firma to uradila je nečuveni varvarizam. Prema dogovoru vlade i sindikata, odluke o otpuštanju treba donositi dogovorom između poslodavca i zaposlenih. Ovako, putem mejla, to je izraz arogancije i moći, gaženje osnovnog ljudskog dostojanstva i prava“, izjavio je za agenciju generalni sekretar sindikata FIOM Pijetro Okjuto.

On je upozorio da će mnoge kompanije otkaze podeliti uz izvinjenje da se mora uraditi rekonstrukcija pogona i reorganizacija radnih mesta.

Upravo reorganizaciju radnih mesta navela je kao razlog za otpuštanje invalidnog radnika Alesandra Kabaru, iz predgrađa Milana, firma „Mag Gear“, o čemu piše list „Fanpejdž“.

Prema saopštenju državnog instituta za statistiku u prvom tromesečju ove godine izgubljeno je 234 hiljade radnih mesta, većinom oni koji nisu imali stalni ugovor.

U odnosu na isti period prošle godine oko 900 hilljada radnih mesta je manje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video: Počeo najveći sudski proces u Italiji u poslednjih 30 godina

Komentari

Vaš komentar