Kolindin „Srednji prst“ za neke vulgaran, za neke duhovit

Svet 19. jun. 202014:16
Podeli:
Kolinda Grabar Kitarović Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bivša je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izazvala različita reagovanja "srednjim prstom" koji je pokazala predsedniku Domovinskog pokreta Miroslavu Škori.

Posebno su reagovali desničari, koji se pitaju „koje je njeno lice pravo“.

Predsednik Zoran Milanović je ovaj gest bivše predsednice svrstao u izbornu kampanju u kojoj on, kako kaže, mora biti uzdržan i neutralan.

„Znate moje stavove o tim pitanjima, pravo na izbore je kompleksno, žena je ta koju se pita. Poštujem konzervativne stavove, ali se s njima ne slažem“, rekao je Milanović o temi silovanja žena i abortusu.

Ističe, međutim, da svojim komentarom nikome ne želi da daje podršku u kampanji.

„Ovo je period u kojem moram biti uzdržan, a nakon izbora idu konsultacije, očekivaće da budem neutralan, a ja se na ovaj način čuvam za to“, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Upitan šta misli o tome da je baš „srednji prst“ postao simbol reakcije na tu temu, Milanović je rekao da mu „srednji prist ne znači ništa – može biti i duhovit i vulgaran“.

Nekadašnji šef hrvatske diplomatije HDZ-ovac Miro Kovač je rekao da mu je neprijatno da komentariše „srednji prst“ Grabar Kitarović.

„Gospođa Grabar-Kitarović ima svoj stil i ne bih ga komentarisao. Olako komentarisati tu temu bilo bi neodgovorno. Hrvatskoj je trajno potrebno savetovalište za psihološku pomoć ženama“, rekao je Kovač za zagrebačku N1 tv.

Hrvatski porta Index je preneo da je Grabar Kitarović pokazivanjem „srednjeg prsta“ Škori lupila šamar, ali da je istovremeno ponizila svoje birače.

Kažu i da se konačno dogodilo to da je Grabar-Kitarović povukla jedan „predsednički, državnički potez“.

Primećuju da je potez Grabar Kitarović izazvao tri vrste reakcija: prvi su oduševljeni, a tu ima mnogo onih koji za bivšu predsednicu nisu nikad glasali, drugi podsećaju na sve antiženske poteze iz Kolindinog predsedničkog mandata, a treći su totalno pobesnili.

Među poslednjima su, navodi Index, većinom njeni verni glasači, svi koji su bili oduševljeni „kraljicom Balkana“ i Kolindinim estradnim pristupom predsedničkoj funkciji, a sada su razočarani i osećaju se prevarenima.

Naročito je, navode, zabavno konstatovati konsternaciju koju je Kolinda izazvala na desničarskim portalima, koji su je donedavno otvoreno podržavali u predsedničkoj kampanji.

Pročitajte još.

„Dva lica Kolinde Grabar-Kitarović: Koje je pravo – prostačko ili ono drugo?“, naslov je teksta na portalu udruženja “U ime obitelji”. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da Kolindin gest ne doživljava kao vulgaran, kako ga je definisao Škoro.

„Ne gledam na to kao na deo kampanje već je to komunikacija nekoga ko je kazao nešto prilično neprimereno i onih koji su se našli pogođene takvom izjavom“, komentarisao je Božinović. Škoro je u okviru kampanje za predstojeće parlamentarne izbore ranije izjavio da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti sa porodicom šta joj je činiti, a Raspudić je založio za zabranu abortusa i u slučaju silovanih žena.

Bivša predsednica je na to reagovala izjavom uz koju je pokazala „srednji prst“, te poručila: „Pridružujem se svim ženama koje ovim “nepristojnim“ činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti vekovima unazad. Prošlo je vreme kad je žena sedela u ćošku i čekala šta će “baja“ reći“.

Komentari

Vaš komentar