Kolinda o mogućoj funkciji u NATO-u: Počastvovana sam, ali ne i iznenađena

Svet 21. jul. 202113:27
Podeli:
Kolinda Grabar Kitarović Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da je počastvovana što je mediji spominju kao favoritkinju za naslednicu generalnog sekretara NATO-a i priznaje da kako kaže, nije iznenađena.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uistinu sam počastvovana time što me spominju u tako uglednom društvu za tu izuzetno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi zaista preuranjeno i krajnje neprofesionalno“, rekla je Grabaar Kitarović za zagrebački Jutarnji list.

Grabar-Kitarović se, inače, nalazi u Tokiju gde je prisustvovala sednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u julu prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.

O njoj kao ozbiljnoj kandidakinji je prošle pisao Politiko u kontekstu da je vreme da napokon žena bude na čelu Alijanse i da su u mnogim zemljama već krenula nagađanja o tome ko bi mogao da nasledi aktuelnog Jensa Stoltenberga, kome mandat ističe naredne godine.

U tom kontekstu se uz bivšu predsednicu Hrvatske spominju bivša litavska predsednica Dalia Gribauskaite i aktualna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar