Koliko su vakcine efikasne protiv Delta varijante virusa

Svet 21. jun. 202112:05 > 12:09
Podeli:
vakcina
Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Delta soj korona virusa mogao bi uskoro da postane dominatan tip korone u svetu. Poznato je da je ova varijanta zaraznija, ali srećom nije i smrtonosnija, a pitanje koje se nameće je koliko su vakcine efikasne u ovom slučaju.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta znači efikasnost vakcine?

Ako je kovid-19 vakcina 90 odsto efikasna protiv simptomatske bolesti, to znači da vakcinisani ljudi imaju 90 odsto manji rizik od razvoja bolesti od onih koji nisu vakcinisani. To znači da bi se za 100 vakcinisanih osoba koje su razvile simptomaske bolesti korone, očekivalo da će se samo 10 njih razboleti iako su vakcinisani, prenosi Gardijan.

Međutim, važno je napomenuti da su podaci o efikasnosti vakcine procene koje se nalaze u opsegu mogućih vrednosti.

Varijanta Delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji – koja sada čini više od 90 odsto novih slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji – izazvala je zabrinutost jer se čini da je nešto otpornija na vakcine od varijante Alfa koja je prvi put otkrivena u Kentu i koja je ranije dominirala u Velikoj Britaniji.

Koliko su efikasne fakcine protiv Delta varijante u poređenju sa Alfa varijantom?

Generalno, kovid vakcine su najefikasnije protiv najtežih ishoda, kao što su smrt, a manje su efikasne protiv ishoda kao što je asimptomatska infekcija.

Čini se da ovo potkrepljuju podaci prikupljeni za dve glavne vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji u odnosu na obe varijante.

 

Prema najnovijim podacima, četiri nedelje nakon jedne doze bilo koje vakcine zaštita je protiv Alfa varijante je gotovo 50 odsto. Međutim, što se tiče Delta varijante ta zaštita je dosta niža. Jedna doza Fajzera štiti 36 odsto, a jedna doza AstraZeneke štiti oko 30 odsto.

Dve nedelje nakon druge doze, razlika u efikasnosti je velika. Fajzer nudi zaštitu protiv Delta virusa 88 odsto, a protiv Alfe 94 odsto. Što se tiče AstraZeneke zaštita je oko 67 odsto, odnosno 74 odsto nakon druge doze.

Šta je sa prijemom u bolnicu?

Zaštita od teških bolesti je presudna metrika, ne samo za procenu potencijalnih pritisaka koje bi novi talas infekcija mogao da izvrši na zdravstvene službe. Dobra vest je da se čini da vakcine nude sličnu zaštitu protiv obe varijante virusa.

Što se Fajzera tiče, on je efikasan 94 odsto protiv prijema u bolnicu za Delta varijantu nakon jedne doze, i 96 odsto nakon dve doze. Što se AstraZeneke tiče ta efikasnost je 71 odsto nakon jedne doze i 92 odsto nakon dve doze.

Kada se govori o Alfa varijanti, Fajzer je efikasan 83 odsto protiv prijema u bolnicu, odnosno 95 odsto sa obe doze, a što se tiče AstraZeneke, tu se brojke kreću 76 odsto posle jedne, odnosno 86 odsto posle dve doze.

Šta je sa smrtnim slučajevima?

Trenutno nema dovoljno podataka kako bi se odgovorilo na ovo pitanje, ali se očekuje da su rezultati obećavajući.

I dalje se radi na uspostavljaju nivoa zaštite od smrti za Delta varijantu. Međutim, kao i kod ostalih varijanti virusa, očekuje se da će i ovde biti dobri rezultati i visoka zaštita.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar