Koliko će HDZ morati da plati jer je „crni fond“ punio novcem iz državnih firmi

Svet 14. okt. 202116:27
Podeli:
Ivo Sanader Hrvatska premijer
Ivo Sanader Foto: EPA/ANTONIO BAT

Vrhovni sud Hrvatske doneo je pravosnažne osuđujuće presude bivšem premijeru Ivu Sanaderu, koji je bio i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog ilegalnog izvlačenja oko 70 miliona kuna (odnosno devet miliona evra) iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskoj aferi poznatoj kao „Fimi-medija".

Najveći korupcijski slučaj u Hrvatskoj konačno je dobio sudski epilog. Zatvorska kazna Sanaderu smanjena je sa osam na sedam godina, dok će državi morati da vrati iznos od 14,9 miliona kuna, odnosno oko dva miliona evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Crni fond“ HDZ-a godinama se punio državnim novcem, otkriveno je tokom istrage. Stoga, stranka koja je i dalje na vlasti, ali pod vođstvom Andreja Plenkovića, moraće da plati kaznu od 3,5 miliona kuna (460.000 evra), ali i vrati državi 14,6 miliona kuna (oko dva miliona evra).

Sanader je svojim postupcima „znatno urušio sistem poverenja u institucije vlasti jer je svoj položaj koristio za lično bogaćenje, a naročito za nezakonito finansiranje stranke kojoj je bio na čelu“, navodi se u odluci suda.

„Njegovo ponašanje je bilo usmereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak“, naveo je Vrhovni sud, ističući da je reč o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer.

„Fimi medija“ i korupcija političara

Afera „Fimi medija“ tokom protekle decenije postala je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj. Nakon što je Ivo Sanader bez ikakvog objašnjenja napustio premijersku fotelju, počele su istrage o korupciji protiv njega i stranke koju je predvodio. Najmoćniji političar Hrvatske našao se u centru nekoliko skandala, od kojih je pranje novca preko kompanije „Fimi medija“ najviše odjeknuo u javnosti. Sanader je 2013. godine osuđen na devet godina zatvora, a oduzeto mu je oko dva miliona imovine, dok je njegovoj stranci oduzeto oko 24 miliona novca koji je nezakonito stečen. Sud je ubrzo povukao tadašnju presudu i otpočelo je novo suđenje, koje je tek sada okončano.

Ivo Sanader Hrvatska premijer suđenje
Ivo Sanader Foto: EPA/STR

Ivo Sanader tvrdi da je žrtva političkog progona, koji je pokrenut od strane njegove naslednice Jadranke Kosor. Međutim, nakon što je stigla zvanična presuda njenom nekadašnjem kolegi, Kosor je istakla da je iza nje izuzetno težak period.

„Bilo je to jako mučno razdoblje u kojem sam često bila optuživana za politički progon. Za mene prvenstveno ova današnja presuda potvrđuje da političkog progona nije bilo i da sam ja kao čelnica stranke i vlade zajedno s kolegama samo omogućila da institucije za kazneni progon rade svoj posao“, rekla je Kosor medijima.

Sanader se nije oglašavao nakon objavljivanja presude.

Andrej Plenkovic
Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Plenković: Platićemo kaznu, ali nismo krivi

Aktuelni premijer Hrvatske i lider HDZ-a poručuje da će njegova stranka platiti kaznu koju je sud odredio, iako sadašnje rukovodstvo nije imalo veze sa korupcionaškom aferom.

„HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupiće po presudi . To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državnu kasu. Kao legalisti, mi prihvatamo donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i advokati podneli u žalbenom postupku“, rekao je Plenković.

Ipak, on je ponovi kako sadašnje rukovodstvo ne može biti odgovorno za postupke svojih prethodnika.

Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

„Otklanjam bilo kakvu odgovornost aktuelnog vođstva stranke. To je odgovornost šefa stranke i nekih ljudi koji su tu bili od 2004. do 2009. Mi nemamo nikakve veze“, poručio je premijer.

Plenković je član HDZ-a postao 2011. godine i jasno je stavio do znanja da neće prihvatiti „etiketu Sanadera i njegove kriminalne organizacije“. Ipak, činjenica da je vladajuća partija jedne države osuđenja za pljačkanje iste, ima moć da nanese ozbiljnu štetu na narednim izborima.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar