Koje zemlje su ukinule besplatne PCR testove i koliko sada koštaju

Svet 21. okt. 202118:00
Podeli:
Turisti putovanje turizam
Turisti Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Većina zemalja EU već mesecima zahteva od građana i putnika da pokažu dokaze o vakcinaciji, preležanom virusu ili negativnom testu. Ovaj poslednji uslov uglavnom je bio besplatan, međutim nekoliko zemalja ukinulo je ili planira da ukine besplatno testiranje. Cene testova variraju od zemlje do zemlje.  

PROČITAJTE JOŠ:

Nemačka

Nemačka je jedna od zemalja koja je nedavno promenila pravila testiranja. Tokom druge nedelje oktobra, nemačke vlasti su objavile da građani te zemlje više neće moći da koriste besplatne testove, prenosi schengenvisainfo.com.

U skladu sa novim pravilima, od 11. oktobra svi nemački državljani koji nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od korone moraju sami da pokriju cenu PCR testa. Stav nemačkih vlasti je da su građani imali su dovoljno vremena da se vakcinišu. Iz tog razloga smatraju da je „nepodnošljivo“ da se novac poreskih obveznika koristi za prokrivanje troškova testiranja na koronavirus.

Ova nova pravila, koja uglavnom pogađaju nevakcinisane osobe, imaju za cilj povećavanje stope vakcine u zemlji. Cena antigenskih testova u Nemačkoj varira od 12 do 50 evra, a cena PCR testa iznosi između 45 i 120 evra.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Izuzetak od ovog pravila su deca mlađa od 12 godina koja će i dalje moći da koriste testove bepslatno.

Osim njih, besplatne testove će moći da koriste ljudi koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, ali i trudnice. Ta pravila će važiti do kraja ove godine, pošto je im vlada kao rok za vakcinaciju odredila 31. decembar.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Od kraja avgusta Nemačka je primenjivala takozvano 3G pravilo koje dozvoljava vakcinisani, testiranim ili osobama koje su preležale koronu, da ulaze u barove, restorane, pabove, noćne klubove, pozorišta, muzeje, teretane, sportske događaje, putovanja avionom, bolnice i druga mesta.

Švajcarska

Slično Nemačkoj, švajcarske vlasti su prošle nedelje objavile da od 11. oktobra testovi više neće biti besplatni za one koji nisu imunizovani ili nisu preležali koronu. Shodno tome, nevakcinisane osobe koje žele da se podvrgnu testiranju na koronavirus, moraju same da plate troškove testiranja.

Na osnovu saopštenja za javnost koje je izdalo Švajcarsko savezno veće, takva odluka je doneta jer se broj onih koji se podvrgavaju testiranju značajno povećao u poslednjih nekoliko meseci dok je stopa vakcinacije i dalje niska. Međutim, ipak će postojati izuzeci.

Foto:EPA-EFE/PAOLO SALMOIRAGO

Osobe koje pokažu simptome povezane sa koronavirusom i dalje će imati pokrivene troškove testiranja. Testovi ostaju besplatni i za osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga, kao i za decu mlađu od 16 godina. Oni koji su primili samo jednu dozu vakcine i dalje mogu da koriste besplatne testove na koronu do kraja novembra, jer švajcarske vlasti žele da osiguraju da svako ima dovoljno vremena da odluči da li želi da se vakciniše.

Švajcarska je već učinila kovid pasoš obaveznim za sve, uključujući i turiste, koji žele da im se dozvoli ulazak u određene zavorene prostore, kao što su barovi, pozirišta, muzeji, koncerti i druga mesta.

Cena testova u Švajcarskoj varira u zavisnosti od vrste testa i mesta gde je urađen. Brzi antigenski testovi koštaju između 41 i 78 evra, dok PCR testovi koštaju između 149 i 180 evra.

Francuska

Po uzoru na druge zemlje EU, francuske vlasti su prošle nedelje potvrdile da od 15. oktobra brzi antigenski testovi kao i PCR testovi koji se rade iz nemedicinskih razloga neće više biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem. To znači da se sada naplaćuju svima koji nemaju simptome, ali žele da urade testove.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Bez obzira na to, lak pristup testu i dalje je omogućen onima koji imaju simtpome koronavirusa, onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i onima koji rade test u medicinske svrhe. Deca mlađa od 18 godina koja nemaju identifikacioni dokument i ona koja imaju lekarski uput mogu takođe da se besplatno testiraju.

Cena antigenskog testa u Francuskoj je oko 25 evra, a cena PCR testa je oko 45 evra.

Druge zemlje koje više ne nude besplatne testove

Italija, Grčka i Belgija su samo neke od zemalja koje više ne nude besplatne testove na koronavirus za osobe koje su odlučile da se ne vakcinišu protiv korone, kao i za one koji nisu preležali virus.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Slično drugim zemljama, ove države sad nude besplatne testove samo za osobe koje se ne mogu vakcinisati zbog zdravstvenih problema, maloletne osobe, kao druge ljude koji su se našli na listi izuzetaka.

Preporučuje se da svi pre putovanja u inostranstvo provere ograničenja ulaska u određenu zemlju, uključujući i zahteve za testiranje, kako bi se izbegle neprijatnosti.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar