Kod Bajdena i Viktorija Nuland, poznata po izjavi „F**k EU“

Svet 16. jan. 202120:04
Podeli:
Viktorija Nuland Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Izvesno je da će novoizabrani američki predsednik Džo Bajden za podsekretara za politička pitanja predložiti Viktoriju Nuland, a za zamenicu državnog sekretara Vendi Šerman. Nuland se u javnosti pamti po telefonskom razgovoru koji se desio kada SAD i Evropska unija nisu imali u potpunosti usaglašene stavove kakva treba biti budućnost predsednika Ukrajine Viktora Janukovičeva. Između ostalog, u razgovoru je poručila "Fuck EU". Nakon toga je portoparolka State Departmenta Džen Saki izjavila da se Nuland izvinila.

Magazin Politiko je ranije objavio da će Nuland i Šerman biti predložene za spomenute funkcije. Obe se smatraju političkim veterankama, a predlog da Nuland bude podsekretarka za politička pitanja je pokazatelj kakvu politiku Bajden planira prema Rusiji i Ukrajini.

Šerman je bila deo administracije predsednika Baraka Obame i Bila Klintona. Trenutno je profesorka na Univerzitetu Harvard i savetnica u Olbrajt Stonbridž grupi.

Vendi Šerman Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

 

S druge strane, Nuland je bila ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u dok je predsednik bio Džordž Buš mlađi. Bila je i portparolka državnog sekretara dok je na toj funkciji bila Huilari Klinton. To se desilo pre nego što je nasledila Filipa Gordona na poziciji asistenta sekretara za Evropu i Evroaziju.

Viktorija Nuland Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

 

Nuland je našoj javnosti poznata po tome što je osudila napad na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom njegove posete Srebrenici 2015. godine.

„Gest premijera Vučića je njegov gest. Veoma je važan i dragocen iz perspektive našeg zajedničkog cilja, a to je da se okrene stranica istorije u ovom regionu. Naravno, užasno je i za žaljenje to što se tamo desilo, ali za mene je važno da je dostojanstvo s kojim je premijer Vučić na to odgovorio opet pružena ruka prijateljstva“, izjavila je tada za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Bajden je takođe nominovao svog dugogodišnjeg spoljnopolitičkog savetnika Brajana Mekeona za zamenika državnog sekretara za menadžment i resurse, dok je Boni Dženskins kandidatkinja za podsekretarku za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost.

Uzra Zeja je nominovana za podsekretarku za civilnu bezbednost, demokratiju i ljudska prava.

Filip Gordon, još jedan veteran Obamine i Klintonove administracije, imenovan je za zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost novoizabrane potpredsednice Kamale Haris.

Spoljnopolitički odbor Senata će u utorak održati pretres o potvrdi nominacije Entonija Blinkena za državnog sekretara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar