Ko su svetski šampioni u vakcinaciji i gde je tu Srbija

Svet 25. sep. 202120:54 > 21:59
Podeli:
Vakcinacija na beogradskom Sajmu
Vakcinacija na beogradskom Sajmu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Ilustracija

Portugal je postao prva zemlja na svetu koja je uspela u potpunosti da vakciniše skoro 85 odsto stanovnika. Na mestu broj dva nalazi se Saudijska Arabija gde je 81 odsto stanovnika primilo obe doze. Impresivnim skorom potpuno vakcinisanih mogu da se pohvale još Singapur i nekada najveće evropsko žarište Španija. Kakva je situacija sa vakcinacijom u Srbiji? Koliko građana naše zemlje je primilo obe, a koliko samo jednu dozu vakcine?

PROČITAJTE JOŠ:

Broj jedan – Portugal

Portugal, svetski šampion u vakcinaciji, može da se pohvali skorom od čak 84,60 odsto poptpuno vakcinisanih građana. . Uz još 3,11 odsto građana koji su primili samo prvu dozu ukupan skoro Portugala je 87,71 odsto vakcinisanih, pokazuju podaci sajta „Our world in data“.

Cilj portugalskih vlasti delovao je preambiciozno i u trenutku kada je postavljen skoro neostvarivo. Za devet meseci trebalo je vakcinisati 85 odsto stanovnika u zemlji u kojoj živi nešto više od deset miliona ljudi.

Prva faza vakcinacije nije obećavala ispunjenje ovog cilja. U jednom trenutku ova država bila u jako teškoj situaciji – bolnice su bile prebukirane bolnice, naručene vakcine nisu stizale na vreme, a beležen je i veliki broj zaraženih.

Međutim, Portugal je napravio zaokret odlučivši da se u proces vakcinacije uključi i vojska. Nova strategija i organizacija poverena je admiralu Enrikeu Eduardu Gouvelji e Melu, koji je sa svojim timom uspeo sredinom jula da preokrene situaciju i sada je Portugal u mogućnosti da ukine skoro sva ograničenja koja su uvedene sa namerom da se epidemija korona obuzda.

Ko je iza Portugala?

Odmah iza Portugala po uspešnosti na polju vakcinacije su Ujedinjeni Arapski Emirati. Ova  zemlja ima veći broj vakcinisanih jednom dozom – 10,59 odsto, ali manji broj potpuno vakcinisanih – 81,2 odsto.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Singapur je na trećem mestu sa 77,3 odsto vakcinisanih sa obe doze, a zatim sledi Španija gde je 77,73 odsto građana primilo obe doze.

Zatim slede dve latinoameričke države Urugvaj i Čile, a potom Danska, koja je pre nekoliko nedelja odlučila da ukine sve mere i Kina gde je 70,8 odsto građana potpuno vakcinisano.

U slučaju Kine, zemlje iz koje se epidemija raširila svetom, brojke su impresivne. Najmnogoljudnija zemlja na svetu pre neselju dana je objavila da je vakcinisala više od milijardu ljudi. U Kini vakcinacija je počela rano u odnosu na evropske zemlje, s obzirom da su naučnici iz ove zemlje uspeli među prvima da razviju domaće vakcine. Kinezi se vakcinišu cepivima Sinovak i Sinofarm, a kako je taj proces organizovan možete pročitati u tekstu Ispovest Srpkinje iz Pekinga: Kako je korona pregazila Kinu, a onda Kina koronu.

Velika Britanija ima 65,4 odsto potpuno vakcinisanih građana, a Izrael Izrael 63,8 odsto.

Izrael je takođe imao velikog uspeha kada je vakcinacija u pitanju. Među prvima su krenuli taj proces, a svoje stanovništvo su vakcinisali Fajezerom. Takođe, među prvima su uveli kovid seritifikat, ali i ublažili mere uvedene za borbu protiv koronavirusa.

Francuska ima 63,7 odsto skroz vakcinisanih protiv koronavirusa, dok Nemačka ima 63,2 odsto. Na nivou Evropske unije stanje je na 61,7 odsto, dok je u Japanu je taj procenat 56,1 odsto. U SAD broj potpuno vakcinisanih ljudi iznosi 54,3 odsto.

Gde je tu Srbija?

U našoj zemlji, prema podacima sajta „Our world in data“, vakcinisano je 44 odsto građana. Od toga je 42,28 odsto potpuno vakcinisanih, dok je 2,02 odsto primilo samo jednu dozu.

To nas svrstava u red zemalja kao što su Indija i Iran, koji imaju 44, odnosno 42 odsto vakcinisanih.

Širom sveta vlade država apeluju na svoje građane da se vakcinišu, uvode povlastice za vakcinisane, ali i treću buster dozu kako bi se povećao imunitet građana uoči jeseni kada se verovatno očekuje novi talas pandemije.

BONUS VIDEO Anketa: Karantin – ne, vakcina i kovid propusnice – da

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar