Ko su gej desničari koji progone LGBT zajednicu

Svet 05. jul. 202109:37
Podeli:
Prajd, parada ponosa, lgbt
Foto: EPA-EFE/Carlos Ortega

Nakon što je stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana progurala zakon koji poistovećuje borbu protiv pedofilije i zaštitu maloletnika od „homoseksualne propagande”, sve se više piše o dvostrukom moralu desničarskih homofobnih političara, koji su neretko i sami homoseksualci.

PROČITAJTE JOŠ:

U jednom od svežijih primera glavnu ulogu imao je upravo Fidesov istaknuti član i europarlamentarac József Szájer, bliski Orbanov saradnik, koji je krajem novembra prošle godine uhvaćen na gej orgijama u Briselu, piše Slobodna Dalmacija.

Belgijska policija tada je, u sklopu borbe protiv kršenja epidemioloških mera, upala u jedan stan na prvom spratu zgrade u samom središtu Brisela – iznad gej bara „Le Detour” – zatekavši orgije u kojima je učestvovalo 25 uglavnom nagih muškaraca. Jedan od njih bio je i Szájer, koji je nakon toga dao ostavku na mesto poslanika u Evropskom parlamentu.

Licemerje se u tom slučaju naročito odražavalo u tome da je 59-godišnji Szájer imao aktivnu ulogu u uključivanju tradicionalnih definicija porodice i pola u mađarski ustav: kao advokat, bio je član poverenstva koje je pripremalo nacrt novog ustava iz 2012. u kojem stoji da Mađarska mora štititi brak kao zajednicu muškarca i žene.

Od Haidera do Gudmana

Verovatno najpoznatiji desničarski političar koji je istodobno bio i homoseksualac je pokojni lider austrijske Slobodarske stranke i nesuđeni austrijski kancelar Jorg Haider, kojeg su novinari nakon smrti opisivali kao „političara koji je mrzeo strance, a voleo momke”.

Glasine o Haideru kao „ljubitelju mladih muškaraca” kolale su godinama, ali su se potvrdile tek nakon njegove pogibije u automobilskoj nesreći 2008. godine. Desetak dana kasnije tadašnji portparol njegove stranke Stefan Petzner u TV nastupu je priznao da je Haider bio njegov dugogodišnji životni partner.

S druge strane Atlantika, u SAD-u, steg borbe protiv prava homoseksualaca drži Republikanska stranka, premda se svako malo otkrije poneki republikanac u muškom krevetu. Spomenimo samo Vesa Gudmana, konzervativnog predstavnika republikanaca u državi Ohajo, koji je tokom čitave karijere promovisao „porodične vrednosti“ i nastupao protiv LGBT zajednice, sve dok u novembru 2017. nije ulovljen u polnom odnosu sa muškarcem u svojoj kancelariji.

Da ironija bude veća, ovaj 33-godišnji republikanski predstavnik u svom „javnom životu” bio je suprug zamenice direktorke godišnjeg skupa protiv abortusa, poznatog kao „Hod za život”, pa su ga smatrali za „savest konzervativnog pokreta”. Na Tviteru se predstavljao kao „hrišćanin, Amerikanac, konzervativac, republikanac i suprug”, pa je često isticao kako se „prirodni brak” događa isključivo između muškarca i žene, zaključuje Slobodna Dalmacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar