Ko je zapravo Angela Merkel

Svet 03. feb. 202120:40 > 20:48
Podeli:
Foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia

Jedan kuriozitet koji zapravo i nije nikakva pikanterija često se ističe kao dokaz skromnosti jedne od najmoćnijih žena na svetu; ključna liderka Evropske unije i nemačka kancelarka Angela Merkel sva svoja čuvena odela koja su temelj njenog neupadljivog, ali upečatljivog stila, već godinama šije kod iste krojačice.

Pročitajte još:

Nemačka „gvozdena lejdi“ uglavnom se opisuje kao odlučna, zahtevna, nepopustljiva, čak hladna i rezervisana žena, i tu njenu strogost i rigidnost mnogi pripisuju odrastanju u nekadašnjoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, ali i činjenici da je doktor nauka fizike, sa doktoratom iz kvantne hemije, što je pomalo neuobičajno za visokopozicionirane i istaknute političare.

Ipak, štićenica bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola uprkos rano ostvarenim uspesima u politici isprva je izgledala kao sasvim nezanimljivo lice i u retrospektivi je jasno da su je i Nemci zapravo potcenili. Staloženost joj je na kraju donela i nezvaničnu titulu evropske „menadžerke krize“.

Ispostavilo se na kraju da se iza te uzdržane fasade ne kriju nikakvi skandali i masni detalji, već da najmoćnija žena u Evropi vodi sasvim normalan život.

Foto: – / The Photo One / Profimedia

Nije stvar ni samo u odelima koja su sve vreme privlačila pažnju, dotle da je skovana i misterija sakoa Angele Merkel čije je boje, kako se pričalo, birala prema raspoloženju i u zavisnosti od toga kuda ide i sa kim se sastaje.

Udovica Ričarda Holbruka Kejti Marton pisala je o večeri na kojoj se prvi put susrela sa Merkelovom 2001. godine, i toj večeri je prisustvovala i Suzan Zontag; upravo u znaku te živopisne i glasne žene je veče i proteklo, dok je Merkel bila sasvim neupadljiva, i kasnije se Marton pitala kako je ta neharizmatična žena postala jedan od najvažnijih lidera na svetu.

Foto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Angela Merkel je, sa druge strane, postala prva žena na mestu kancelara zemlje koja nikada nije imala ni kraljicu. A ipak, na vrhuncu moći, ona živi sasvim običan život. Na vratima njenog stana u Berlinu piše samo ime njenog supruga – PROF. DR. ZAUER – takođe hemičara koji se nimalo ne ističe u javnosti.

Kako je Marton pisala u reportaži 2017. godine, za građane Berlina sasvim je uobičajeno da u restoranu sretnu kancelarku dok večera sa mužem, dok obavlja kupovinu u marketu ili dok neprimetno stiže u pozorište. Jedan kancelarkin bliski prijatelj ispričao je da Angela ne samo da u vikendici u blizini svog rodnog grada kuva jednostavna nemačka jela, već i sama posle ručka raskloni sto.

Foto: MARCUS FUEHRER / AFP / Profimedia

Pročitajte još:

Omiljena kancelarkina hrana su zeleni kupus i svinjska kobasica, mettwurst.

Biznis insajder je pisao o malo poznatim detaljima iz kancelarkinog privatnog života, poput onoga da svaki dan počinje doručkom sa mužem, da zajedno često odlaze u šetnje i operu, ali i da je Zauer štedljiv, te da često putuje low cost letovima.

Merkel, takođe, strastveno prati fudbal, a njeni prijatelji otkrili su i da kancelarka ume dobro da imitira različite svetske lidere – Ala Gora, Sarkozija, Berluskonija i, naravno, Putina, njenog nemezisa.

Istina, jedino su tabloidi frustrirani izostankom nekih finansijskih ili ličnih skandala o kojima bi raspredali naširoko.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Komentari

Vaš komentar