Ko je ubio devojčicu u Hrvatskoj

Svet 05. apr. 202112:48
Podeli:
Građani ostavljaju plišane igračke ispred bolnice za preminulu djevojčicu Foto:Emica Elvedji/PIXSELL

Slučaj preminule pretučene dvogodišnje devojčice, čije je roditelje nadzirao Centar za socijalni rad Nova Gradiška, ponovo je u fokus hrvatske javnosti doveo pitanje odgovornosti socijalnih radnika, kao i njihovih teških propusta.

PROČITAJTE JOŠ:

Svi se pitaju – ko je zakazao?

Istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. novembra 2020. pa sve do 31. marta ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili krivična dela zanemarivanja i zlopotrebe detetovih prava nad svoje četvoro dece – jednim dečakom i tri devojčice. Grubo su kršili svoje roditeljske obaveze podizanja i odgajanja dece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Kako saznaje 24sata.hr, policajci su utvrdili da je majka prošle srede, 31. marta, zlostavljala svoju ćerku udarajući je šakama po glavi i celom telu. Od siline udarca devojčica je zadobila teške povrede glave i drugde po telu nakon čega je zapala u komatozno stanje, a na posletku i umrla u bolnici.

Foto: Shutterstock

Pravobraniteljiica zgrožena

Devojčica je kod hratnitelja stigla dok je imala tri meseca jer se roditelji nisu mogli da se brinu za nju. U njihovoj porodici je rasla  do mesec dana pre nego što je napunila dve godine. Malena je tada vraćena biološkim roditeljima, na njihov zahtev. Centar je izvršio nadzor i zaključio da su se poboljšali uslovi i da se malena može vratiti roditeljima.

„U svojoj praksi nisam se susrela sa takvim primerom. Apelovala bih na sve članove naše zajednice, društva, i naravno na stručnjake, da svaki znak, odnosno ako imaju saznanja ili sumnju da je neko dete zlostavljano ili zanemarivano, da se prema njemu nasilno ponaša – da to prijave. Dovoljna je sumnja. Ako se libe da prijave jer nisu sigurni u to, dovoljno je da postoji sumnja, da se sistem pokrene i da se ta sumnja potvrdi ili otkloni. Jer svaka prijava možda može spasiti jedno dete“, kaže dečja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević na istu temu.

Advokat objasnio zašto majka ipak nije optužena za teško ubistvo

Advokat Krešimir Škarica objasnio je za Dnevnik Nove TV da su svi dokazi, pa i smrt djevojčice, dali dovoljno razloga da se krivično delo klasifikuje kao teška telesna povreda sa smrtnom posledicom.

Dete, bolnica
Foto: Shutterstock

„Da bi se radilo o krivičnom delu ubistva, u praksi je izuzetno teško to razgraničiti i vrlo važno je utvrditi stepen namere. Ako su roditelji postupali sa namjerom da počine to delo, odnosno da su pristali na tu posledicu, onda će se raditi o ubistvu, odnosno teškom ubistvu“, objasnio je Škarica.

Bez obzira na to što su roditelji detetu više puta naneli modrice, u odlučivanju o stepenu krivičnog dela važna je svest.

„Oni su verovatno olako smatrali da do smrtne posledice neće doći. Radi se o izuzetno brutalnom sistemu kažnjavanja, koji je zapravo trebao biti sprečen. Daljli tok istrage će svakako ustanoviti, a pogotovo obdukcijski nalaz, koliko su povrede na detetu stare. Jesu li kvalifikovane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka tolerisalo“, rekao je te dodao da će se morati sprovesti psihijatrijsko veštačenje roditelja. Do konačne slike će se doći nakon saslušanja ostalih svedoka.

Zlostavljanje je trajalo pet meseci. Centar je sve znao?

Sumnja se je da je devojčica bila zlostavljanja od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje dece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Građani ostavljaju plišane igračke ispred bolnice za preminulu djevojčicu Emica Elvedji/PIXSELL

Porodica iz koje potiče devojčica od pre je poznata novogradiškom Centru za socijalni rad. Dete je bilo kod hranitelja više od godinu dana, a centar ga je na zahtev roditelja vratio u biološku porodicu.

Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sistemu socijalne nege procenili su da je ostanak u biološkoj porodici visok razvojni rizik za nju, no kada su taj rizik sveli na srednji, usledio je povratak u porodicu. Devojčica je u biološkoj porodici mesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalni rad to znao, no niko nije reagovao.

Naime, prema nezvaničnim informacijama dela medija, baka je upozoravala da nešto nije u redu sa curicom, no, osim nje, i socijalna radnica, koja je pratila porodicu, u izvešću je napisala da su se od početka ove godine roditelji počeli da se žale direktorki nadzora da dete počinje čudno da se ponaša, da ide u regresiju, da sve slabije priča.

U izveštaju od marta ove godine navodi se da dete hitno treba psihologa, objavio je Jutarnji list. U utorak, dan pre nego što je devojčica završila na Hitnoj sa teškim povredama, majka je dovela dete u centar i tražila pomoć jer nije znala šta da učini. Dete je u centru bilo povučeno, ćutljivo pa je u jednom trenutku i povratilo.

Majka je navela da se to često događa. Odmah je upućena kod pedijatra. Drugi dan, kad je direktorka proveravala u kojem je stanju dete, malena je već bila na Hitnoj u besvesnom stanju. Devojčica je povraćala jer je verovatno imala i potres mozga.

To sve znači da je centar mesecima znao za probleme, ali ništa nije preduzimao, prenosi Index.hr.

Svima je jasno da je sistem zakazao

„Svima je jasno da je sistem zakazao i da je tragedija mogla da se spreči“, rekla je Gordana Buljan Flander, direktorka Poliklinike za zaštitu dece.

„Svi se pitamo zašto je ta devojčica nakon hraniteljske porodice, gde je imala odlične uslove, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije sprovedeno veštačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga deca žive u tako rizičnim uslovima“, dodaje.

Postoje kriteriji prema kojima se određuje stepen rizika za dete u porodici, napominje psiholog.

„Ne znam zašto se uopšte roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali decu, zašto se tako olako vraćaju deca u te porodice jer mi se čini da često smatramo da je pordoica bolja ikakva neko nikakva. Već 40 godina radim sa porodicama i znam koliko opasne mogu biti za decu. U Hrvatskoj je preko 20 odsto dece fizički zlostavljano, preko 20 odsto emocionalno, a 20 odsto seksualno. Ne možemo reći da su za tu decu porodice bolje od hraniteljskih.“

Hoće li odgovarati i radnici centra za socijalni rad?

Iz svega navedenog jasno je da radnici centra nisu uradili svoj posao. Da je bilo grešaka, priznali su i ministar Aladrović, čiji je to resor, kao i direktorka Uprave za porodicu i socijalnu politiku Marija Barilić.

Upravno veće novogradiškog Centra za socijalni rad razrešilo je u subotu direktora centra Branka Medunića, a za v. d. direktorku imenovana je Marija Jugović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar