Ko je Tomislav Tomašević, čovek koji je osvojio Zagreb?

Svet 17. maj. 202114:48 > 15:51
Podeli:
Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tomislav Tomašević, aktivista i kandidat za gradonačelnika Zagreba iz zeleno-leve koalicije Možemo!, ubedljivi je pobednik prvog kruga izbora sa osvojenih 45,08 odsto glasova. Od mesta na kom je Milan Bandić proveo skoro dve decenije deli ga još jedan krug izbora, ali sudeći po rezultatima prvog, već može da se sprema za novu funkciju. Ko je Tomislav Tomašević?

PROČITAJTE JOŠ:

Tomašević je mlad političar, široj javnosti poznatiji po svom aktivizmu u oblasti ekologije, nego po političkom angažmanu.

Rođen je 13. januara 1982. u Zagrebu. Rano detinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, a potom se sa majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić.  U osnovnoj školi dobio je nadimak Senf, kako ga i danas mnogi zovu. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živeo je na Trnju, u Donjem gradu te na Trešnjevci, gde mu je i danas adresa.

Pohađao je zagrebačku VII gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet, pa je 2006. upisao Fakultet političkih nauka, gde je završio studije politikologije. Magistrirao je 2013. godine na britanskom univerzitetu Kembridž temom iz oblasti okoline, društva i razvoja. Tri godine kasnije venčao se sa učiteljicom joge Ivom Mertić, sa kojom je i danas u braku.

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kao tinejdžer se zainteresovao za ekološki aktivizam pa se pridružio udruženju Zelena akcija. Kasnije će postati i njen predsednik (od 2006. do 2011. godine). Angažovao se oko niza gorućih tema u Zagrebu: od borbe protiv gašenja fabrika Kamensko i izgradnje spalionice otpada u Resniku do pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja kao i protivljenja privatizaciji zagrebačke Čistoće. Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u središtu Zagreba ostane pešačka zona kao i protiv pogodovanja investitoru Tomislavu Horvatinčiću, što se sve, naravno, događalo u režiji Milana Bandića, prenosi Index.hr.

Tražio sobu od Ivice Todorića

Tomašević je sa grupom aktivista bio i među prvima koji su se usudili suprotstaviti Ivici Todoriću, nekada nedodirljivom vlasniku koncerna Agrokor. Jednog jutra 2009. godine se tako Tomašević sa ekipom pojavio pred Kulmerovim dvorima i zatražio da iznajmi sobu. Naime, država i Grad Zagreb su Todoriću omogućili da sa porodicom živi u tom istorijskom zdanju, koje je pak formalno bilo registrovano kao hotel. Naravno, Tomašević nije uspeo da dobije sobu u Kulmerovim dvorima, ali je sa ostalim aktivistima, poput bliskog saradnika Tea Celakoskog, ukazao na privilegovani Todorićev položaj kada se retko ko u Hrvatskoj usudio da to učini.

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Godine 2017. Tomašević je odlučio da se na lokalnim izborima kandiduje za gradonačelnika Zagreba. Predvodio je koaliciju „Zagreb je naš“ i osvojili su četiri mesta u skupštini grada Zagreba. Tomašević je bio među izabranim odbornicima iz koalicije i bio je glasni kritičar tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

U februaru 2021. godine, Tomašević je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima. Na parlamentarnim izborima 2020. godine je na čelu Zeleno-leve koalicije izabran za člana Hrvatskog sabora. Njegov parlamentarni mandat počinje 22. jula. Do kraja jula je pristupio u četiri parlamentarna odbora.

Šta je Tomašević poručio nakon izbora?

„Građani Zagreba su rekli da promeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje“, rekao je Tomašević koji je na izborima za gradnačelnika Zagreba osvojio uverljivo najviše glasova i ulazi u drugi krug.

On je naglasio da je ta koalicija ostvarila korak i po od dva da „oslobodi grad od korupcijske hobotnice“ i istakao da je potrebno „još samo pola koraka da promenimo model upravljanja ovim gradom“.

„Imamo velikuprednost pred protivkandidatom u drugom krugu, ali nema opuštanja. Pred nama su još dve sedmice borbe i opet ćemo dati sve od sebe“, istakao je Tomašević i pozvao građane Zagreba da izađu u drugi krug izbora za dve sedmice, prenosi Beta.

Prema nepotpunim rezultatima Državne izborne komisije, Tomašević je osvojio gotovo 45 odsto glasova u Zagrebu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar