Ko je Savo Kentera, novi v.d. direktor ANB-a Crne Gore

Svet 05. maj. 202223:10
Podeli:
Savo Kentera
Savo Kentera, Foto:Savo Prelević

Crnogorska Vlada je danas za v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost imenovala Sava Kenteru predsednika Atlantskog saveza Crne Gore, političke think tank grupe sa sedištem u Podgorici u Crnoj Gori. Zakonom o ANB-u, utvrđeno je da premijer predlaže direktora te institucije, a Vlada ga imenuje nakon što Skupština Crna Gore da mišljenje o njemu. Direktor ANB-a imenuje se na period od pet godina, za rad je odgovoran Vladi, a ne može biti član političke stranke, niti politički delovati.

Kentera je predsednik Atlantskog saveza od 2008. godine kao i gostujući saradnik na fakultetu Džon Kenedi pri univerzitetu Harvard (Harvard Kennedy School), Akademiji za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva (UK Defense Academy) i Kings koledžu u Londonu.

Njegova područja ekspertize uključuju međunarodne odnose, politike i upravljanja obaveštajne zajednice, kao i bezbednosna pitanja koja utiču na obaveštajnu zajednicu, druge bezbednosne studije i terorizam.

Pre dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore. On je rukovodio godišnjim intenzivnim obrazovnim programom za oblast međunarodne bezbednosti za regionalne stručnjake spoljne politike.

Kentera je osnovao To Be Secure (2BS) Forum, vodeću bezbednosno-političku platformu na visoko nivou posvećenu procenama i analizi ključnih političkih i bezbednosnih izazova.

Osnovao je i Digitalni forenzički centar 2018. godine koji je prvi digitalni „hab“ ove vrste posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizovanje demokratskih procesa kako u Crnoj Gori tako i na Zapadnom Balkanu.

Kentera je urednik dva magazina: Magazina Bezbednost i DFC magazina.

Redovan je savetnik Vlade, medija i javnosti vezano za različite aspekte izgradnje crnogorske države nakon sticanja nezavisnosti, kao i za proces reformi bezbednosnog sistema.

Savo Kentera je predavao i objavljivao radove o raznim pitanjima koja se tiču preoblikovanja sistema odbrane i bezbednosnih integracija za jugoistočnu Evropu. Doktorirao je studije bezbednosti na Univerzitetu u Beogradu.

Učestvovao je u programima SAD-a na Institutu za nacionalnu bezbednost i na fakultetu Džon Kenedi pri univerzitetu Harvard.

BONUS VIDEO: Mileta Radovanov URA: Crnogorska vlada na probnom radu od godinu dana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar