Ko je Kristijan Amanpur

Svet 15. jun. 202116:30 > 16:50
Podeli:
Kristijana Amanpur Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Kristijan Amanpur, jedna od najpoznatijih novinarki na svetu šokirala je gledaoce kada je uživo u programu objavila da joj je dijagnostifikovan rak jajnika. Amanpur je postala zvezda CNN-a prvenstveno zbog praćenja međunarodnih sukoba i izveštavanja sa prve linije fronta, radila je intervjue sa brojnim svetskim liderama, ali je isto tako i često kritikovana zbog svojih izveštavanja, jer su je optuživali da je pristrasna.

PROČITAJTE JOŠ:

Za CNN je počela da radi 1983. godine, u edakciji u Atlanti, Džordžija, kao asistent. Prvi značajniji zadatak joj je bio kada počela da radi kao strani dopisnik. Tada je izveštavala o iračko-iranskom ratu, a onda je 1986. godine poslata u istočnu Evropu da izveštava o raspadu komunustičkih zemalja.

Godine 1990. izveštavala je o iračkoj okupaciji Kuvajta kao i o ratu u Persijskom zalivu koji je usledio nakon toga. Nekoliko godina kasnije, prešla je na Balkan odakle je počela da izveštava o ratu u Bosni, kao i mnogim drugim konfliktima u zoni.

Intervjuisala mnoge političare

Bila je domaćin dnevnog CNN programa „Amanpur“ u kome je intervjuisala svetski poznate političare i medijske ličnosti. Među njima su bili Robert Mugabe, princeza Ranija, Ehud Barak, Hilari Klinton ili Bob Gejts.

Kao dopisnik za CNN izveštavala je sa glavnih svetskih ratišta – u Iraku, Avganistanu, Palestini, Iranu, Izraelu, Pakistanu, Somaliji, Ruandi, Balkanu, a izveštavala je i iz SAD tokom haosa zbog uragana Katrina.

Intervjuisala je Moamera el Gadafija i dvojicu njegovih sinova 28. februara 2011. godine. Nakon 11. septembra 2001. godina prva je intervjuisala tadašnjeg britanskog primijera Tonija Blera, bivšeg francuskog lidera Žaka Širaka i tadašnjeg predsednika Pakistana.

Tokom karijere bilo je nezaboravnih momenata, kao na primer onaj kada joj je Jaser Arafat spustio slušalicu dok ga je telefonski intervjuisala tokom opsade njegovog rezidencijalnog kompleksa marta 2002. godine.

Napušta CNN

Marta 2010. godine Amanpurova je objavila da napušta CNN i da prelazi na ABC njuz, gde je trebalo da radi kao voditelj emisije „Ove nedelje“. Svoju prvu emisiju imala je 1. avgusta 2010. godine.

Kristijana Amanpur se pojavila u nekoliko filmova i serija glumeći samu sebe. Amanpur je član Komiteta za zaštitu novinara kao i mnogi drugi istaknuti novinari. Amanpur tečno govori engleski, persijski i francuski jezik. Razvedna je i ima jedno dete.

Izveštavanje tokom rata u BiH

Kada je izveštavala iz Bosne za vreme rata mnogi gledaoci i kritičari su počeli da preispituju objektivnost njenih izveštaja. To se posebno jasno videlo tokom opsade Sarajeva zbog emotivnih izveštaja koje je slala.

Istakli su da su mnogi njeni izveštaji bile nepravedno pristrasni u korist bosanskih Muslimana, na šta je ona odgovorila da je u nekim situacija nemoguće biti neutralan, jer si onda saučesnik. Izveštavala je takođe i iz Kiseljaka, koji je bio pod kontrolom hrvatskih snaga. Dana 22. decembra, napisala je: „Dok ljudi u Sarajevu umiru od gladi, Srbi žive u izobilju“.

Kritike zbog načina izveštavanja

Mnogi su kritikovali njen način izveštavajava o ratu u Bosni. Među njima je bio i Stefan Kincer iz Njujork tajmsa. On je 1994. godine napisao sledeće, osvrćući se na njen izveštaj o Markalama: „Sedela je u Beogradu kada se desio taj masakr na pijaci, a onda se pojavila u programu govoreći da su to najverovatnije uradili Srbi. Ona to nikako nije mogla da zna. Mislila je da je sveznalica, što jednostavno ni jedan novinar ne može da bude“.

Amanpurova nije propustila priliku da se oglasi po pitanju kritika koje je dobijala.

„Neki su me optužili da sam bila promuslimanski orijentisana u Bosni. Naš posao jeste da se pobrinemo da sve strane dobiju ravnopravan tretman u medijima, međutim, kod genocida ne može se biti neutralan“, rekla je ona.

Potom je dodala: „Ne možeš tek tako da kažeš, ‘Ovaj dečak je dobio metak u glavu i ubijen je u opsednutom Sarajevu, i to je učinio ovaj čovek, ali možda je bio nervozan zato što se posvađao s ženom.’ Ne, tu ne postoji jednakost, i mi moramo da kažemo istinu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar