Noćna mora narko bosova: Metak u glavu novinaru TV-zvezdi

Svet 07. jul. 202110:38 > 12:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Marcel Van Hoorn

Holandski novinar koji je izveštavao o zločinima Peter de Vris, teško je ranjen u glavu na ulici u Amsterdamu, prenosi Gardijan. Trojica osumnjičenih su privedena, rekla je policija ne navodeći detalje.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz neposredne blizine na njega je ispaljeno pet hitaca, prenose lokalni holandski mediji.

„Teško je ranjen i bori se za život“, rekla je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema na pres konferencji za novinare.

„On je svima nama nacionalni heroj. Redak, hrabar novinar koji je neumorno tražio pravdu“, navela je ona.

Policija je odmah ogradila područje pucnjave u blizini centra, dok su službenici prukupljali video snimke, izjave svedoka i forenzičke dokaze.

Foto: EPA-EFE/Killian Lindenburg

Policija apeluje na svedoke da se jave i traži snimke nadzornih kamera. Apeluje na ljude da ne dele snimke po društvenim mrežama.

Ko je napadnuti novinar?

De Vris (64) je slavna ličnost u Holandiji. Čest je komentator televizijskih kriminalističkih programa i stručan je izveštač o kriminalu sa izvorima u policiji u podzemlju.

Poznat je po radu na otkrivanju mafijaša i kraljeva droge, a policiji je pomogao da reši brojne slučajeve visokog profila.

Foto: EPA-EFE/BAS CZERWINSKI

Poznat je po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredi Hajnekena 1983. godine. Dobio je međunarodnu nagradu Emi 2008. godine za svoj rad istražujući nestanak tinejdžerke Hatali Holovej 2006. godine na Arubi.

List Algemen Dagblad objavio je ranije objavio u svom internet izdanju da je napadač uhapšen južno od Amsterdama, ali policija za sada to nije potvrdila, prenosi Beta.

Holandski premijer Mark Rute odmah se sastao sa zvačničnicima protivterorističke jedinice policije u Hagu. On je nakon toga održao pres konferenciju, na kojoj je pucnjavu opisao kao „šokantnu i nerazumljivu“.

Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Istakao je da je ovo napad na hrabrog novinara i na slobodu štampe.

Ministar pravde je odao počast „izvanrednom novinaru“ nazvavši De Vrisa „ratnikom protiv onih koji čine nepravdu“.

Holandski kralj i kraljica su rekli da su „duboko šokirani“ i da „novinari moraju da budu slobodni da svoj posao obavljaju bez pretnji“, prenosi BBC.

Holadski emiter RTL je rekao da je novinar upravo izašao iz studija kada ga je jedan od hitaca pogodio u glavu.

Gostovao je u emisiji RTL Bulevar gde je govorio o slučaju frizera koji je ubijen 2019. godine.

Foto: EPA-EFE/EVERT ELZINGA

Dobijao pretnje u prošlosti

De Vris je u prošlosti bio izložen pretnjama iz kriminalističkog podzemlja u vezi sa nekoliko slučajeva. Čak je zbog toga dobio i policijsku zaštitu, prenosi BBC.

Godine 2013. Vilijam Holeder, Hajnekenov otmičar je osuđen zbog pretnji poznatom novinaru. Holeder služi doživotnu robiju zbog učešća u pet ubistava, prenosi Gardijan.

Foto: EPA-EFE/EVERT ELZINGA

De Vris je bio i portparol svedoka u policijskim ili sudskim predmetima i bio je savetnik Nabila B, bivšeg člana bande koji je svedočio u slučaju protiv navodnog kralja droge Ridouana Taghija.

Ovaj napad uzdrmao je Holandiju, a poruke podrške napadnutom novinaru stižu iz cele zemlje.

Foto: EPA-EFE/EVERT ELZINGA

Bonus video: Vakcina koja je promenila svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar