Ko je Elizabet Born, nova premijerka Francuske?

Svet 17. maj. 202200:25 > 00:31
Podeli:
Foto: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu premijerku Francuske. Evo ko je prva francuska premijerka još od početka '90-ih.

Kako piše Politiko, Makron je navodno želeo da na fuknciju premijera postavi nekoga ko je „jak po društvenim pitanjima, pitanjima životne sredine i proizvodnje“, a želeo je i da ta osoba bude žena.

Elizabet Born Foto: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Dosadašnja ministarka rada Elizabet Born postala je tek druga žena na fuknciji premijera Francuske, prva u poslednjih 30 godina. Prva francuska premijerka bila je Edit Kreson, ali veoma kratko – od maja 1991. do aprila 1992. godine, pod predsednikom Fransoom Miteranom.

"Zaista je bilo vreme da postoji još jedna žena (na toj poziciji) i znam da je gospođa Born izuzetna osoba sa mnogo iskustva... Mislim da je to veoma dobar izbor“, kazala je prva žena na čelu francuskog kabineta Edit Kreson.

France24 opisuje Born kao "blagog birokratu" u kontekstu karijere koja je obavljala brojne ministarske funkcije u Socijalističkoj partiji pre nego što se pridružila Makronovoj vladi.

Born, koja ima 61 godinu, bila je ministarka saobraćaja (2017-2019.), ministarka ekologije (2019-2020.) i ministarka rada (2020-2022.).

Foto: Tanjug/Thomas Samson, Pool via AP

Kao ministarka saobraćaja, Born je uspešno sprovela reforme u vezi sa stručnim obrazovanjem i francuskom železničkom kompanijom SNCF. Kao ministarka ekologije, funkcija koju je kratko obavljala, Born je uspela da progura novu biciklističku politiku.

Dok je ona bila ministarka rada, nezaposlenost u Francuskoj pala je na najniži nivo u poslednjih 15 godina, a nezaposlenost mladih na najniži nivo u poslednjih 40 godina, piše France24.

Born je tada međutim nadgledala pregovore sa sindikatima nakon kojih su smanjene naknade za nezaposlene, što je, između ostalog, izazvalo kritike francuske levice:

„Gospođa Born je protiv povećanja minimalnih plata i odlaska u penziju sa 65 godina. Idemo u novu sezonu društvenog maltretiranja“, napisao je danas levičarski predsednički kandidat Melenšon.

Ali France24 objašnjava da je Born upravo zbog toga i izabrana za premijerku:

"Bornovo duboko znanje o funkcionisanju države pomoći će Makronu da sprovede teže reforme. Ona će imati zadatak da zagleda u snažne francuske sindikate kako bi nadgledala Makronovo najspornije izborno obećanje: Podizanje starosne granice za odlazak u penziju", piše francuski list.

***

Bonus video: Izbori u Francuskoj: Najveća apstinencija još od 2002.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar