Ključne poruke Bajdenovog govora u Ujedinjenim nacijama

Svet 22. sep. 202110:54 > 16:06
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Džozef Bajden održao je juče prvi govor u Ujedinjenim nacijama, otkako je stupio na funkciju predsednika Sjedinjenih Država. On je poručio da se svet nalazi na prekretnici koju je izazvala kriza pandemije koronavirusa, klimatske promene i kršenje ljudskih prava.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Moramo biti ujedninjeni pred brojnim izazovima“

Dramatična situacija u Avganistanu i diplomatska kriza izazvana AUKUS dogovorom potresa svet. Američki predsednik pozvao je saveznike da ostanu ujedinjeni pred svim izazovima.

Pred svetom je „odlučujuća decenija“, istakao je Bajden i dodao da lideri treba da sarađuju na borbi protiv pandemije koronavirusa, zagrevanja planete i sajber pretnji.

„Ne tražimo novi Hladni rat“

„Sjedinjene Države su spremne na saradnju sa bilo kojom državom koja ispuni kriterijume i teži mirnom rešavanju izazova, čak iako nam se mišljenja ne poklapaju“, poručio je američki predsednik. Ovo je bio Bajdenov odlučan odgovor na primedbe generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, koji je prethodnog vikenda upozorio SAD i Kinu da njihovi postupci vode ka Hladnom ratu „koji bi bio potpuno drugačiji, a verovatno i teži za upravljanje od prošlog“.

Avganistan – okončan nemilosrdan rat

Veliki broj kritika međunarodne zajednice, ali i stanovnika Avganistana, koji su preoušteni na milost i nemilost talibanima stigao je na adresu američkog predsednika. Bajden je pre nekoliko meseci doneo odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana. On je ovom prilikom još jednomp poručio da je učinio ispravnu stvar za svoj narod i okončao „nemilosrdan rat“, što će otvoriti prostor za „novu eru diplomatije“.

SAD će izdvojiti novac za borbu protiv klimatskih promena

Bajden je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija izložio prilično ambiciozan plan. Naime, američki Kongres će izdvojiti veliku svotu novca koja će pomoći siromašnim zemljama da se bore sa klimatskom krizom.

„U aprilu sam saopštio da će SAD udvostručiti finansijska sredstva kako bi pomogle zemljama u razvoju koje se bore sa klimatskom krizom. Danas ponosno mogu da kažem da ćemo raditi sa Kongresom da udvostručimo taj iznos još jednom, čime bi SAD postale svetski lider u finansiranju u oblasti klime“, samouvereno je poručio Džozef Bajden.

Vojna moć je prednost, ne problem

Sjedinjene Države, kao jedna od najvećih svetskih sila, ima na raspolaganju reusrse koji predstavljaju opasnost za ostatak sveta. Ipak, Bajden ističe da sredstva u posedu Amerike ne mogu biti odgovorna za sve probleme sveta, niti se koristiti u propagandne svrhe.

„Američka vojna moć trebalo bi da bude naše poslednje sredstvo, a ne da se koristi kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svetu“, zaključio je predsednik Sjedinjenih Država.

BONUS VIDEO Ko je Džozef Bajden

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar