Kineski stručnjaci: Ne vakcinisati Fajzerom starije osobe

Svet 15. jan. 202123:48 > 16. jan. 2021 00:23
Podeli:
Foto:Marijan Murat/dpa via AP

Kineski stručnjaci u oblasti zdravstva pozvali su da se prekine upotreba vakcine protiv virusa korona kompanije Fajzer na starijima zbog smrtnih slučajeva u Norveškoj, saopštio je kineski list "Global tajms".

„Kineski stručnjaci u oblasti zdravstva pozvali su Norvešku i druge zemlje da obustave upotrebu vakcina protiv virusa korona zasnovanih na mRNK koje proizvode kompanije kao što je Fajzer, posebno među starijim osobama. Ovaj zahtev uzrokovan je sumnjom u bezbednost ovih vakcina u vezi sa smrću 23 starija Norvežanina koji su primili vakcinu“, prenosi list pozivajući se na intervjuisane stručnjake.

Prema rečima kineskog imunologa koga navodi list, nova vakcina zasnovana na mRNK razvijena je na brzinu i nikada se u velikoj meri nije koristila za sprečavanje zaraznih bolesti, a njena bezbednost nije potvrđena širokom upotrebom u vakcinaciji ljudi.

Kineski stručnjaci ističu da smrtni slučajevi treba pažljivo da se analiziraju kako bi se utvrdilo da li je smrt uzrokovana vakcinama ili nekom hroničnom bolešću.

Sa svoje strane, virolog sa Univerziteta Vuhan Jang Žangci rekao je da, ako bude dokazano da su smrtni slučajevi bili uzrokovani vakcinama, tada efikasnost vakcine Fajzer i drugih mRNK vakcina neće biti toliko visoka kao što se očekivalo, jer je primarna svrha vakcine zasnovane na mRNK – lečenje pacijenata.

Ranije je objavljeno da su u Norveškoj preminule 23 osobe nakon primanja vakcine američke kompanije Fajzer i nemačkog startapa Biontek.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar