Kineski rover poslao prve slike sa Marsa

Svet 20. maj. 202100:48
Podeli:
Kina, Mars
Foto: TANJUG/CNSA via AP

Prva kineska sonda koja je sletela na Mars prošle nedelje u istorijskom poduhvatu poslala je na Zemlju prve "selfije" sa crvene planete.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rover Džurong koji je pričvršćen na lender probio je u subotu atmosferu Marsa. Kina je prva zemlja koja je uspela uspešno da postavi tu sondu tokom svoje prve marsovske misije.

Kineska sonda Džurong stigla je na Mars nekoliko meseci posle poslednje američke sonde koja je stigla na površinu Marsa „Persevirans“ (Perseverance) što je proslavljeno u Kini kao važna etapa na kineskom putu da postane svemirska supersila.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) danas je objavila slike koje je rover snimio, koje pokazuju sistem za izbegavanja prepreka i solarne panele vozila, kao i marsovsko tlo.

Predviđeno je da vozilo radi tri meseca, tokom kojih će praviti slike i prikupljati podatke o lokalnoj geografiji.

Kina je prešla dug put da sustigne Rusiju i SAD čiji astronauti imaju decenije iskustva u istraživanju svemira. Ona je uspešno lansirala prvi modul svoje buduće svemirske stanice prošlog meseca. Nada se da će ta stanica moći da primi prve ljudi do 2022. godine, a zatim Kina ima ambicije da pošalje ljude na Mesec.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar