Kineski ministar poručio SAD-u: Demokratija nije Koka-Kola

Svet 24. apr. 202109:52
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da demokratija nije Koka-Kola i da Sjedinjene Države ne mogu primorati ceo svet da bude istog ukusa koji su one stvorile.

PROČITAJTE JOŠ:

Vang je tokom video konferencije sa predstavnicima američkog Saveta za spoljne odnose rekao da nijedna sila ne može negirati put kojim su krenule druge zemlje i da nijedna država neće promeniti sopstveni sistem u skladu sa simpatijama i antipatijama drugih, prenosi RIA Novosti.

Mi nikada ne usvajamo strane modele, ne izvozimo svoju ideologiju i ne tražimo od drugih zemalja da kopiraju kineske metode, istakao je Vang, prenosi Tanjug.

On je rekao da umesto toga Kina poziva sve zemlje da slede put razvoja koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima i potrebama ljudi, da se poštuju i uče jedni od drugih.

„Demokratija nije Koca-Kola, gde Sjedinjene Države proizvode originalni sirup, a ceo svet ima jedan ukus. Ako na Zemlji postoje samo jedan model i jedna kultura, svet će izgubiti vitalnost i šanse za opstanak,“ naglasio je kineski ministar.

On je rekao da Peking sprovodi politiku socijalističke demokratije, koja odražava volju naroda, odgovara specifičnostima Kine i koju podržavaju građani.

„Samo zato što se taj oblik demokratije razlikuje od američkog, Kina je označena kao„ autoritarni “i„ diktatorski “režim, što je samo po sebi manifestacija nedemokratskog“, naglasio je Vang.

Ssef diplomatije Kine je ukazao da je najvažnije dostignuće tokom decenija kontakata između Kine i Sjedinjenih Država shvatanje da ih razlike ne sprečavaju da traže zajednički jezik i ostvaruju uzjamno korisnu saradnju i mirnu koegzistenciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar