Kineska strategija u borbi sa koronom pred izazovom zbog Delta soja

Svet 03. avg. 202122:18
Podeli:
korona kina
Foto: EPA-EFE/SHI ZHI CHINA OUT

Kineska stragedija u borbi sa koronavirusom sada se suočava sa novim izazovom koji prestavlja brzo širenje Delta varijante korone. Postoji i zabrinutost zbog efikasnosti kineskih vakcina protiv ovog zaraznog soja, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Delta varijanta, koja izgleda da izaziva ozbiljne bolesti i koja se lako širi kako se navodi se u internom dokumentu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dovela je do pogoršanja epidemiološke situacije širom sveta. Sada je ponovo krenuo da raste broj novozaraženih u Kini tokom poslednjih meseci.

U julu je prijavljeno najmanje 328 lokalnih infekcija, što je blizu ukupnom broju u prethodnih pet meseci, prema Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji. Iako je to samo mali deo slučajeva u odnosu na one koji su prijavljeni u SAD i Velikoj Britaniji, doživaljava se kao ozbiljna pretnja u Kini. Vlasti ove zemlje pokušavaju da zadrže slučajeve lokalne infekcije na nuli, prenosi CNN.

Najnovija epidemija je počela pre dve nedelje u istočnom gradu Nankingu (Nanđingu), gde je tokom rutinskog testa otkriveno da je zaraženo devet čistača aerodroma. Od tada se klaster proširio na najmanje 26 gradova širom Kine, uključujući i turustičko žarište u južnoj princije Hunan i u glavnom gradu Pekingu.

Kineske vlasti su brzo odgovorile masovnim testiranjem, ciljanim zatvaranjem, opsežnim praćenjem kontakata i karatinom za bliske kontakte – isprobana formula koja im je pomogla da ukrote zarazu u martu 2020. godine.

U Nankingu ima oko 9,3 miliona stanovnika, građani su prošli tri kruga testiranja na koronavirus u dve nedelje. Stambeni objekti sa potvrđenim slučajevima su zaključani, dok su biskopi, teretane, barovi i biblioteke zatvoreni.

Ograničenja su pojačana u Pekingu, koji je prošle nedelje prijavio svoju prvu lokalnu infekciju u skoro šest meseci. Od tada je otkriveno pet lokalnih slučajeva sa istorijom putovanja u žarišna područja.

Grad je zabranio ulazak ljudima u područja sa sredjim i visokim rizikom, obustavivši letove, vozove i autobuse ka mestima koja su pogođena koronavirusom.

Huang Janzhong, viši saradnik za globalno zdravlje pri Savetu za spoljne odnose, rekao je da kineske vlasti reaguju na pretnju varijante Delta sa istim priručnikom koji se koristio i u prethodnim epidemijama, ali na još strožiji način – nekoliko gradova je stavljeno pod efikasnu blokadu.

„To pokazuje problem smanjenja prinosa postojećeg pristupa“, rekao je on.

U drugom krajevima sveta, zemlje koje imau visoku stopu vakcinacije sve više biraju da tolerišu stepen prenošenja virusa, sve dok se to ne pretvori u skok broja hospitalizovanih i umrlih. U Kini međutim, izgleda da vlasti nameravaju da uvedu stroga ograničenja uprkos tome što su primetile primenile više od 1,65 milijardi doza domaćih vakcina – što je rang iznad SAD.

Brzo širenje klastera Nankinga po gradovima širom zemlje, izazvalo je zabrinutost zbog nivoa zaštite koju kineske vakcine trenutno nude protiv Delta soja koronavirusa.

Kineske valsti nisu ponudile detaljniju analizu broja novih slučajeva koji su takođe vakcinisani. Nekoliko drugih zemalja koje su koristile kineske vakcine, takođe su prijavile infekcije među vakcinisanim ljudima. U junu su indonežanski zvaničnici rekli da je više od 350 medicinskih radnika u zemlji zaraženo koronavirusom uprkos tome što su vakcinisani kineskim vakcinaima Sinovak.

Kineski stručnjaci pokušavaju da uvere javnost da su kineske vakcine i dalje efikasne protiv Delta varijante. U subotu je Šao Jiming, stručnjak u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao na konferenciji za novinare da su probojne infekcije „normalna pojava“, naglašavajući da su takvi slučajevi u manjini među vakcinisanim ljudima širom sveta.

Feng Zijian, drugi kineski zdravstveni stručnjak, dodao je da iako njihov nivo imuniteta u odnosu na varijantu Delta može biti niži, postojeće vakcine i dalje pružaju dovoljno dobru zaštitu i prevenciju.

Zang Venhong, stručnjak za zarazne bolesti u šangajskoj bolnici Huanšan, rekao je da možda neće biti moguće da postojeće vakcine iskorene infekcije, a prenosi se i dalje mogu dogoditi čak i nakon što su svi potpuno vakcinisani.

„Sve više ljudi sada veruje da se epidemija neće okončati u kratkom vremeskom periodu, a možda ni za dugo“, napisao je na Veibu.

Bonus video: Treća doza vakcine protiv koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar