Kineska naučnica uhapšena u SAD prebačena u zatvor

Svet 25. jul. 202011:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/US DISTRICT COURT HANDOUT HANDOUT

Kineska naučnica uhapšena u SAD zbog optužbi da je prilikom podnošenja zahteva za dobijanje vize u toj zemlji prikrivala svoju povezanost sa kineskom armijom prebačena je u okružni zatvor u Sakramentu, Kalifornija, a pred jednim američkim federalnim sudom trebalo bi da se pojavi u ponedeljak.

Kako izveštava AP, 37-godišnja Džuan Tang poslednja je od ukupno četvoro kineskih naučnika koji su iz istog razloga uhapšeni u SAD, a američke vlasti prethodno su optužile kineski konzulat u San Francisku da joj je pružio utočište.

Tangova, koja je u SAD došla preko jednog studijskog programa razmene sa Kinom, lažne tvrdnje o svojoj povezanosti sa kineskom vojskom navodno je prvi put iznela u oktobru, kada je podnela zahtev za vizu radi angažmana na Univerzitetu Kalifornija, a potom i prošlog meseca, u razgovoru sa agentima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Međutim, FBI je kasnije pronašao fotografije na kojima se naučnica može videti u uniformi kineske vojske, a smatra se da je ona posle razgovora sa agentima potražila utočiste u kineskom konzulatu.

Pod sumnjom da su prikrivali svoju povezanost sa kineskom armijom nalaze se nosioci američkih viza nastanjeni u više od 25 gradova u SAD, navodi AP.

Kineski konzulat u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, zatvoren je posle optužbi Vašingtona da su kineski agenti pokušali da ukradu podatke o medicinskim i drugim istraživanjima, a kao odgovor na to, Peking je od Vašingtona zatražio da zatvori američki konzulat u kineskom gradu Čengduu.

Komentari

Vaš komentar