Kina: U istrazi porekla pandemije SAD ne brinu o istini

Svet 27. maj. 202114:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Kina je danas optužila administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da se igra politike i odriče se odgovornosti, kada poziva na ponovnu istragu porekla pandemije koronavirusa u Kini.

Pročitajte još:

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen poručio je da je naredba Bajdena američkim obaveštajnim službama da udvostruče napore u istrazi porekla pandemije, koja bi mogla da vodi do kineskih laboratorija, pokazala da SAD ne brinu o činjenicama i istini, niti su zainteresovane za ozbiljnu naučnu istragu porekla virusa.

Džozef je rekao da SAD moraju da otvore za istrage svoje biološke laboratorije, uključujući i vojnu bazu Fort Ditrik i da urade isto što i Kina i odmah započnu da sarađuju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom na istraživanju porekla virusa koje je zasnovano na naučnim osnovama.

Kineska ambasada u Vašingtonu juče je u izjavi na svojoj internet stranici poručila da su „neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice“.

Ambasada je saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva zaraze koronavirusom i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta.

Kineski „Global Tajms“ preneo je kasno u sredu da u daljoj istrazi teorije „curenja“ virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte.

Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Predsednik Bajden zatražio je u sredu od američkih obaveštajnih agencija da „udvostruče napore“ u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

U trenutku kada se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druga faze studija o poreklu koronavirusa, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhan.

Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 „procureo“ iz laboratorije, napominjući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar