Kina tvrdi: Izveštaj SAD o Kovidu-19 nije naučno verodostojan

Svet 28. avg. 202112:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/YUAN ZHENG

Ambasada Kine u Vašingtonu ocenila je da izvešaj američkih obaveštajnih agencija o poreklu korona virusa nije verodostojan s naučnog gledišta.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz ambasade poručuju da se u izveštaju netačno tvrdi da Kina ometa globalnu istragu o pandemiji, prenosi Rojters.

Američka obaveštajna zajednica nije uspela pouzdano da utvrdi da li je incident u kineskoj laboratoriji izvor virusa kovida 19 ili se bolest pojavila prirodno prelaskom sa životinja na ljude, navedeno je u rezultatima istrage sa kojih je juče skinuta oznaka tajnosti.

U izveštaju, koji je izdao kabinet direktora Nacionalne obaveštajne agencije (NSA), kao odgovor na zahtev predsednika Džozefa Bajdena da sprovede istragu, kaže se da zadovoljavajući odgovor na pitanje kako je tačno počeo virus koji je ubio 4,6 miliona ljudi širom sveta i dalje ostaje nedostižan, prenosi Rojters.

„Ključne informacije o poreklu ove pandemje postoje u Kini, ali su od početka vladini zvaničnici u Pekingu radili na tome da spreče pristup međunarodnih istražitelja i članova Svetske zdravstvene organizacije“, saopštio je Bajden nakon što je primio poverljivi izveštaj na kome su tri meseca radile desetine analitičara i obaveštajnih zvaničnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar