Kina tvrdi da je uspostavila otvorenu i efikasnu komunikaciju sa talibanima

Svet 25. avg. 202122:58
Podeli:
Avganistan Talibani
Talibani Foto:EPA-EFE/FAYYAZ AHMAD

Kina je danas saopštila da je uspostavila otvorenu i efikasnu komunikaciju sa novim avganistanskim vladarima talibanima, posle sastanka kineskog ambasadora u Kabulu sa predstavnicima te ekstremističke organizacije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije iznelo detalje o jučerašnjem sastanku zamenika šefa političkog krila talibana Abdula Salama Hanafija i kineskog ambasadora u Kabulu Vang Jua.

Kina je prošlog meseca ugostila delegaciju predvođenu jednim od lidera talibana Mulom Abdulom Ganijem Baradarom, pre nego što je ta grupa nasilno preuzela vlast u gotovo celom Avganistanu.

Peking, koji navodi da je uvek poštovao nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Avganistana, ne namerava da masovno evakuiše svoje građane iz Avganistana i kritikuje SAD zbog haotičnih scena na aerodromu u Kabulu.

„Kina poštuje nezavisnu odluku avganistanskog naroda o njegovoj budućnosti i sudbini i spremna je da nastavi da razvija dobrosusedske odnose prijateljstva i saradnje sa Avganistanom i da igra konstruktivnu ulogu u obnovi zemlje“, navelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar