Kina spremna da pošalje sondu na Mesec

Svet 23. nov. 202014:09
Podeli:
Foto: STR / AFP / Profimedia

Kina danas obavlja poslednje pripreme pre slanja sonde na Mesec, koja bi trebalo da skupi mesečevo kamenje i vrati se na Zemlju, u prvoj takvoj operaciji u svetu u više od 40 godina.

Raketa koja će izbaciti sondu je postavljena na poligonu za lansiranje svemirskog centra Venčang, na južnom tropskom ostrvu Hajnan, javili su zvanični mediji.

Posmatrači smatraju da bi lansiranje moglo da bude izvedeno u utorak ujutru po lokalnom vremenu.

Pročitajte još:

Kao i obično, Kina nije najavila ni precizni datum, ni vreme lansiranja, pošto se svemir smatra osetljivom oblašću.

Misija Chang’e pet, po imenu boginje Meseca u kineskoj mitologiji, je najambicioznija kineska misija na Mesec do sada. Ako bude uspešna ona će predstavljati veliki napredak za kineski svemirski program i neki stručnjaci kažu da bi mogla da bude priprema za vraćanje uzoraka sa Marsa ili čak za misije na Mesec sa posadom.

Sonda će ovaj put biti poslata sa ciljem da sakuplja mesečevu prašinu i kamenje, bušenjem tla do dubine od dva metra, i zatim da ih vrati na Zemlju. Ti uzorci bi mogli da pomognu naučnicima da bolje razumeju istoriju Meseca.

Ovo je prvi pokušaj vraćanja lunarnog kamenja sa sondom bez posade od 1976. kada je letelica bivšeg Sovjetskog saveza Luna 24 uspešno sprovela misiju.

Foto: Guo Cheng / Xinhua News / Profimedia

Kineska letelica treba da sleti na Mesec krajem novembra, a vraćanje uzoraka na Zemlju trebalo bi da bude početkom ili sredinom decembra.

Ovo nije prvi put da Kina šalje letelice na Mesec. Ona je već poslala dva teledirigovana mala robota na lunarno tlo na misijama Čang’e tri i Čang’e četiri, 2013. i 2018.

Kina ulaže više milijardi dolara u svoj svemirski program da bi sustigla Evropu, Rusiju i SAD.

Poslala je svog prvog astronauta u svemir 2003, želi da napravi veliku svemirsku stanicu oko 2022. godine i očekuje da će poslati čoveka na Mesec za petnaestak godina.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar