Kina se sveti Sloveniji: Si Đinping povukao drastične poteze

Svet 28. jan. 202215:46
Podeli:
Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia/Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia/EPA-EFE/VALDA KALNINA/Shutterstock

Nakon Litvanije, Kina zbog podrške Tajvanu preduzima trgovinske mere protiv Slovenije, piše britanski "Tajms". Kina burno reaguje na svaki korak u smeru podrške odmetnutom ostrvu čije je povlačenje priznanja proteklih godina, zahvaljujući izdašnoj finansijskoj pomoći, dobila od šačice država koje su imale diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, u slučaju obrnutog primera, snažnijih veza sa vladom u Taipeiju, Kina nema milosti.

PROČITAJTE JOŠ:

U slučaju Slovenije Peking je odlučio da poništi ugovore sa slovenačkim firmama sa kojima posluje, i da se povuče iz dogovora o ulaganju u Sloveniju nakon što je premijer Janez Janša javno govorio o izgradnji boljih veza s Tajvanom. Slovensko-kinesko privredno veće u Ljubljani objavilo je da su im novonastale probleme u poslovanju prijavile firme koje sarađuju sa Kinom i da su mere slične onima koje je Kina preduzela u Litvaniji.

Slovenija i Litvanija su pred Evropsku uniju stavile geopolitički test, a Brisel zasad snažno odgovara.

Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON

Naime, Valdis Dombrovskis, evropski šef za trgovinsku politiku, upravo je pokrenuo spor s Kinom kod Svetske trgovinske organizacije nakon što je evropski tim prikupio dokaze da je Kina prošli mesec "oštro ograničila ili de fakto blokirala uvoz i izvoz s Litvanijom bez upozorenja ili konsultacija", prenosi Jutarnji list.

"Pokretanje postupka pred Svetskom trgovinskom organizacijom nije korak koji se olako preduzima", rekao je Dombrovskis novinarima.

"Međutim, nakon nekoliko uzastopnih propalih pokušaja da se pitanje reši bilateralnim putem ne vidimo drugog načina. Evropska je unija odlučna u želji da deluje kao jedan i brzo kada je reč o odlukama koje krše pravila Svetske trgovinske organizacije i prete njenom jedinstvenom tržištu", objavio je Dombrovskis.

Si Đinping Xi Jinping
Si Đinping Foto: EPA-EFE/ZHANG LING / XINHUA

S druge strane, Peking ističe kako su "optužbe neutemeljene i neujednačene". Kineska diplomatija je upozorila Evropsku komisiju da bi "pravna akcija" mogla "oteti" njihove odnose te potencijalno delovati na ekonomski oporavak u Evropskoj uniji, pogotovo u Nemačkoj.

"Problem između Kine i Litvanije je političke prirode, a ne ekonomske", poručio je Žao Lijian, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Podsećamo EU na oprez zbog litvanskog pokušaja da otme kinesko-evropske odnose", rekao je Žao.

Diplomatski problemi se sada, zbog Slovenije, šire. U slučaju Litvanije spor je počeo odlukom Viljnusa sredinom prošle godine da otvori tajvansko predstavništvo pod tim imenom, umesto uobičajenog i od Kine prihvaćenog rešenja da se u nazivu uvek nalazi glavni grad Taipei.

Taj je potez razljutio i izazvao Kinu. Potom je nedavno Janez Janša za indijsku televiziju izjavio kako se nada da će Slovenija slediti litvanski primer i razmeniti predstavničke kancelarije sa Tajvanom. Isto tako, Janša je rekao da Ljubljana podržava tajvanski pokušaj da postane član Svetske zdravstvene organizacije.

Tajvan, Kina, Tajvanska, Kineska, zastava, zastave, pesnica, pesnice
Foto: Shutterstock

Dosad su Slovenija i Kina negovale dobre odnose. Slovenija je bila deo projekta kineskog predsednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put" čiji je cilj gradnja infrastrukture kojom bi se povećao globalni dohvat Kine.

BONUS VIDEO: Eksplozija gasa u Šen Jangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar