Kina pozvala na bojkot zapadnih proizvođača odeće

Svet 26. mar. 202118:44
Podeli:
Foto: AP Photo/Chen Cici

Kineska državna televizija pozvala je na bojkot prodavnica H&M. Peking je kritikovao strane proizvođače odeće nakon novih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Kini zbog optužbi da krši ljudska prava u provinciji Šinđijang. Ovakva reakcija Pekinga usledila je pošto su EU, SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sankcije četvorici kineskih zvaničnika optuženih za kršenje ljudskih prava u Šinđijangu.

Kineska komunistička partija je kritikovala H&M zbog izjave stare godinu dana, odnosno zato što je u martu 2020. najavio da će prestati da kupuje pamuk iz Šinđijanga zbog navoda o prinudnom radu. Na meti kritika iz istog razloga su se našli i Barberi, Najk, Adidas, Nju balans, Zara.

„Za one koji diraju u suštinu naše zemlje, odgovor je jasan: Ne kupujte njihovu robu“, objavili su kineski mediji.

Više od milion ljudi, uglavnom muslimana, primorano je da radi u radnim logorima, kažu strani posmatači i vlade. Peking to negira i insistira na tome da promoviše ekonomski razvoj.

„Ovi navodi o prinudnom radu u Šinđijangu su potpuno izmišljeni“, rekao je portparol kineskog ministarstva trgovine Gao Feng.

Poznati glumac i pevač Vang Jibo objavio je da raskida ugovor sa brendovima H&M i Najk.

Odeća H&M je takođe sklonjena sa onlajn platformi za kupovinu poput Alibabe i JD.com. Kompanije ovo nisu komentarisale.

Foto: AP Photo/Chen Cici

Peking često napada strane proizvođače odeće, automobila i druge brendove kada vlade tih zemalja napadnu Kinu zbog Tajvana, Tibeta i drugih osetljivih pitanja.

Kompanije se obično izvine Pekingu i vrate jednom od najvećih svetskih tržišta. Ali, pitanje Šinđijanga je nešto drugo jer se suočavaju sa pritiskom kod kuće.

Ipak, pad prometa u Kini, gde je uspostavljen nivo potrošnje pre pandemije, može biti veliki udarac za proizvođače odeće jer se američko i evropsko tržište još nisu oporavili.

Kompanija H&M je saopštila da „ne predstavlja nijedno političko uverenje i da poštuje potrošače u Kini“.

Saopšteno je da kompanija sarađuje sa 350 kineskih fabrika kako bi napravila proizvode u skladu sa „održivim razvojem“ i da je „posvećena dugoročnim investicijama i razvoju u Kini“.

Brajan Irig iz konsultantske kuće Kerni kaže da H&M skoro 70 odsto svojih sirovina nabavlja u Kini, te da će ti materijali biti mnogo skuplji ako H&M bude odbačen.

Kompanija je, inače, u septembru prestala da sarađuje sa kineskim proizvođačima za koje se sumnja da praktikuju prinudni rad.

SAD su u januaru uvele zabranu na uvoz pamuka iz Šinđijanga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar