Kina osudila ocenu NATO-a: Nismo sistemski izazov nikome

Svet 15. jun. 202109:27
Podeli:
nato
Foto: EPA-EFE/Horst Wagner

Kineska misija pri Evropskoj uniji osudila je danas ocenu NATO-a sa jučerašnjeg samita da Kina predstavlja "sistemski izazov".

PROČITAJTE JOŠ:

Lideri NATO juče su izrazili zabrinutost zbog ambicija Kine da razvija nuklearni arsenal, označavajući je kao sistemski izazov, tokom samita na kome je predsednik SAD Džo Bajden pozvao svoje kolege iz NATO-a da se suprotstave kineskom autoritarizmu i rastućoj vojnoj moći.

„Ambicije i ponašanje Kine predstavljaju izazove za međunarodni poredak zasnovan na pravilima i u oblastima od značaja za bezbednost Alijanse“, navodi se u zaključcima lidera NATO-a.

„NATO iznosi neistine u vezi s kineskim miroljubivim razvojem, pogrešno procenjuje međunarodnu situaciju i ukazuje na mentalitet hladnog rata“, navodi se u odgovoru Kine, objavljenom na internet stranici kineske misije, prenosi Rojters.

Dodaje se da je Kina uvek posvećena miroljubivom razvoju i da nikome ne predstavlja sistemski izazov, ali da neće ostati bez odgovora ako neko pred nju postavi takve izazove .

Zemlje Grupe sedam (G7), koje su se tokom vikenda sastale u Britaniji, kritikovale su Kinu zbog ljudskih prava u pokrajini Sinđijang, pozvale da se u Hongkongu zadrži visok stepen autonomije i zatražile temeljnu istragu porekla korona virusa u Kini.

Kineska ambasada u Londonu saopštila je da se odlučno protivi pominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana, navodeći da se činjenice iskrivljiju i time razotkrivaju zlokobne namere nekoliko zemalja, poput SAD.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar