Kina okrivila SAD za situaciju u Avganistanu

Svet 17. avg 202112:10
Podeli:
Foto:AP Photo/Shekib Rahmani

Kina je izrazila spremnost da održi razgovore sa SAD radi promovisanja "mekog prizemljenja" u Avganistanu, istovremeno oštro kritikujući Vašington i ponovo zahtevajući da Bajdenova administracija prekine napade na Kinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, okrivio je juče ishitreno povlačenje američke vojske za haos koji je usledio nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija AP.

„Kina je voljna da ima komunikaciju i dijalog sa SAD kako bi promovisala meko prizemljenje u avganistanskom pitanju i izbegla novi građanski rat ili humanitarnu katastrofu i kako ne bi dozvolila da Avganistan ponovo postane leglo i sklonište za terorizam“, navodi se u saopštenju u kojem je citirana Vangova izjava.

Uoči konačnog povlačenja američkih trupa, talibani su preuzeli kontrolu nad avganistanskom vojskom i vladom, ušavši u prestonicu Kabul tokom vikenda.

Vang je rekao da bi Kina i SAD trebalo da sarađuju na planu globalnih pitanja i regionalnih žarišta, ali da „SAD ne mogu, s jedne strane, namerno ograničavati i potiskivati Kinu kako bi naštetile njenim legitimnim pravima i interesima, a s druge strane računati da Kina ponudi podršku i koordinaciju“.

U saopštenju Stejt departmenta u jednoj rečenici navodi se da su Blinken i Vang govorili o dešavanjima u Avganistanu, uključujući o bezbednosnoj situaciji i o naporima da svoje građane dovedu na bezbedno.

Bajdenova administracija traži saradnju Kine u pitanjima poput klimatskih promena, ali istovremeno kritikuje Peking kada je reč o trgovini i tehnologiji, bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu i ljudskim pravima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar