Kina: Novinarka iz Vuhana uhapšena, vezana, hrane je na silu

Svet 10. dec. 202009:24 > 09:25
Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/South China Morning Post

Kinesku novinarku koja je više od šest meseci u pritvoru zbog izveštavanja o epidemiji koronavirusa u Vuhanu, nasilno hrane na cevčicu i drže vezanu kako se ne bi opirala, tvrdi njen advokat.

Žang Žan, 37-godišnja advokatica-novinarka štrajkuje glađu u zatvoru u blizini Šangaja. Žang je uhapšena u maju i optužena da je „izazivala svađe i nevolje“, što u prevodu znači da ke kritikovala kineske vlasti, nakon što je na društvenim mrežama izveštavaja o situaciji u Vuhanu. Proplog meseca je optužena za širenje lažnih informacija.

Pročitajte još:

Njen advokat Žang Keke rekao je da ju je posetio početkom sedmice i da nije dobro izgledala.

„Nosila je debelu pidžamu i pojas oko struka. Leva ruka joj je bila vezana napred a desna pozadi. Nedavno su joj ubacili cevku u stomak i, jer je htela da je izvuče, vezali joj ruke“, ispričao je advokat i naveo da je njegova klijentkinja u „konstantnom paklu“ zbog 24-časovnog vezivanja i da čak ni u vece ne može da ode bez pomoći.

„Osim glavobolje, malaksalosti i bolova u stomaku, oseća bolove i u ustima i grlu. Kaže da je to verovatno posledica upale zbog gastrične cevi koju su joj ubacili“, rekao je Keke.

Advokat je naveo i da saslušanje koje je planirano za decembar nije zakazano i da ne zna da li će njegova klijentkinja preživeti.

Žangova je i 2018. i 2019. hapšena i zatvarana zbog kritikovanja kineskih vlasti i podrške aktivistima u Honkongu. Ona je jedna od nekoliko kineskih novinara koji su ove godine uhapšeni jer su putovali u Vuhan i odatle izveštavali o izbijanju epidemije i reakciji vlasti

Čen Kuiši, bivši advokat koji je postao novinar uhapšen je u januaru. Li Zehua koji je izveštavao o Čenovom nestanku i sam je nestao početkom februara i pušten je na slobodu u aprilu. Stanovnik Vuhana Fang Bin koji je na društvene mreže postavio snimke preplavljenih bolnica takođe je nestao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar