Kina: Navaljni je isključivo unutrašnje pitanje Rusije

Svet 03. mar. 202110:46 > 10:47
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da Kina smatra da je slučaj Aleksej Navaljni isključivo unutrašnja stvar Rusije i da je spoljno mešanje neprihvatljivo.

Pročitajte još:

„Već smo više puta iznosili stav Kine. Slučaj Navaljni je isključivo unutrašnja stvar Rusije, spoljne snage nemaju pravo da se mešaju“, istakao je diplomata.

Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su objavile uvođenje sankcija Rusiji. Na sankcionom spisku nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene na konkretna lica i organizacije uključivaće i ograničenja izvoza i viza.

Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da odgovor na nove američke sankcije neće nužno biti simetričan i da odluka koju je doneo Vašington predstavlja trijumf apsurda i neprijateljski napad koji neće uticati na politiku Moskve, ništa neće moći da se nametne pritiskom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar