„Velika sestra“ na čelu kineske misije na Mesec

Svet 13. dec. 202022:45
Podeli:
Zhou Chengyu Foto:printscreen/twitter.com/SpokespersonCHN

Žu Čengju je postala viralna senzacija kada se saznalo da je ova 24-godišnjakinja komandant kineske svemirske misije Čang'e 5 koja je poslata na Mesec.

Uprkos tome što je najmlađi komandant Venčang platforme za lansiranje svemirskih brodova, Žu – koju u znak poštovanja zovu „velika sestra“ imala je ključnu ulogu, kao kontrolor raketnog sistema, u slanju kineske letelice na Mesec.

Mlada astronautkinja momentalno je postala trend na Veibou nakon što su državni mediji preneli da je ona jedna od nekoliko žena koje su doprinele uspešnom lansiranju lunarne sonde 23. novembra.

Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

Njena priča je bila naročito interesantna javnosti jer je reč o mladoj devojci, a korisnici društvenih mreža pozdravili su njen „brilijantni“ um i nazvali je „izvorom ponosa“ za zemlju, a nekoliko korisnika se našalilo na račun svojih dostignuća.

Veliko interesovanje javnosti nije mnogo uticalo na ovu devojku iz Guižu provincije. Žu i dalje odbija da daje intervjue i kaže da ne želi da slava utiče na njen posao.

Cilj Čang’e 5 misije, nazvane po kineskoj boginji Meseca, je da prikupi uzorke sa površine Meseca. Njihova letelica uspela je da ih prikupi i ako stignu do Zemlje, biće to prvi put za više od 40 godina da uzorci sa Meseca stignu do Zemlje. Kina će tako postati treća zemlja posle SAD i Sovjetskog saveza kojoj je to pošlo za rukom.

Misija na Mesec deo je Pekingovog projekta utvrđivanja Kine kao svemirske supersile. Za Kinu, svemirska istraživanja su način da se pokaze tehnološka moć i demonstrira snaga na svetskoj sceni.

Profesor Ujang Žijuan, jedan od vrhunskih kineskih naučnika, rekao je lokalnim medijima još davne 2006. da je „lunarno istraživanje odraz sveobuhvatne nacionalne moći Kine“.

Foto:EPA-EFE/STR

Prošle godine, Kina je postala prva zemlja koja je uspešno poslala robotsku letelicu na daleku stranu meseca, a narednih godina planira da izgradi istraživačku stanicu na Mesecu i posalje ljude na Mars.

Pročitajte još:

Većina Kineza zna priču o boginji Čang’e i ona je vrlo nalik „Romeu i Juliji“. Prema legendi, žena je popila napitak koji joj daje besmrtnost, ali greškom nije ostavila ni kap svom suprugu i onda je odletela na Mesec kako bi mu bila blizu sve dok ne umre.

Priča se pripoveda svake godine tokom festivala Meseca zbog čega ljudi u Kini ne mogu, a da ne povežu reč „Čang’e“ sa romantičnim predstavama mesečeve boginje.

Upravo zbog toga, kineskoj misiji je bila potrebna snažna ženska figura i zbog toga su državni mediji žestoko promovisali 24-godišnju Žu predstavivši je kao „svemirskog vojnika iz prvih borbenih redova“ i „veliku sestru“ mladih Kineza.

Kina već duže vreme radi na predstavljanju snažnih ženskih figura. Iako je najviše rukovodstvo ekstremno „mačo“, mediji sve češće pozivaju ljude da komentarišu i promovišu žene poput naučnice Čen Vei, portparolke ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing i UFC borca Žang Veili. Mnogi u Kini, međutim, kažu da to nije dovoljno i da su žene u većini industrija i dalje skrajnute.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar