Kina odbija međunarodnu istragu o poreklu koronavirusa

Svet 25. apr. 202000:20
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kina je odbacila zahteve za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o poreklu novog korona virusa koji se iz te zemlje raširio po svetu. Pretpostavlja se da je zaraza koronavirusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje.

Diplomata Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven rekla je za BBC da su takvi zahtevi „politički motivisani“ i da bi njihovo ispunjenje skrenulo „ne samo pažnju nego i resurse“ Kine s borbe protiv korona virusa.

„To je politički motivisana inicijativa, mislim da niko ne može da pristane na to. To nikom ne bi donelo ništa dobro“, kazala je Čen.

Ona je navela da ima puno glasina o poreklu koronavirusa, i ocenila da su takve dezinformacije opasne.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza korona virusom.

Informacija o poreklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti Covid-19, navodi BBC.

Pretpostavlja se da je zaraza koronavirusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje.

EU je nedavno optužila Kinu, i u još većoj meri Rusiju, za širenje dezinformacija o zdravstvenoj krizi izazvanoj širenjem virusa.

Predsednik SAD Donald Tramp često napada Kinu zbog njenog odnosa prema epidemiji koronavirusa, dok je savezna američka država Misuri tužila kinesku vladu, optuživši je da je premalo učinila na sprečavanju širenja virusa.

Naučnici uglavnom odbacuju spekulaciju da je koronavirus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar