Kina lansirala letelicu: Hrana, oprema i gorivo za stanicu

Svet 29. maj. 202122:59
Podeli:
Kina, raketa
Foto: TANJUG/Chinatopix via AP

Kina je u subotu lansirala teretnu letelicu s opremom za svoju buduću svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje, objavili su državni mediji.

Raketa „Dugi marš“ od 14 tona s hranom, opremom i gorivom poletela je s rampe Venčang na južnom tropskom ostrvu Hainan, javila je novinska agencija „Sinhua“.

Teretna letelica se uspešno odvojila od rakete, ušla u orbitu oko Zemlje i otvorila solarne panele za snabdevanje strujom, rekla je agencija pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju (CMSA).

POGLEDAJTE JOŠ:

Za izgradnju svemirske stanice, nazvane „Tiangong“ (Nebeska palata), trebaće desetak lansiranja opreme.

Stanica bi trebalo bi da bude potpuno operativna već iduće, 2022. godine, a očekuje se da će ostati u niskoj Zemljinoj orbiti 15 godina.

Posle očekivanog obustavljanja rada poostojeće, Međunarodne svemirske stanice (ISS) 2028. godine, „Tiangong“ bi mogla biti jedina stanica s posadom u Zemljinoj orbiti.

„Prvo ćemo transportovati neophodan materijal za podršku, rezervne delove i opremu, a zatim posadu“, najavio je direktor CMSA Hao Čun.

Peking je svom svemirskom programu dao milijarde u pokušaju da sustigne pionire u istrraživanju svemira – Rusiju i Sjedinjene Države, uz ambiciozne planove u Zemljinoj orbiti i slanje bespilotnih letelica na Mesec i Mars.

Ali Kina je izazvala i žestoke kritike, pre svega Sjedinjenih Država i mnogih stručnjaka zbog potencijalno opasnog kršenja pravila o postupanju u svemiru: početkom maja dopustila je da veliki deo jedne iskorišćene rakete padne na Zemlju pošto je u orbitu odneo centralni deo buduće kineske svemirske stanice.

Iako su kineske vlasti više puta uveravale da su spremne za međunarodnu saradnju u svojoj budućoj stanici, i dalje nije jasno kako bi to bilo.

Ali, Evropska svemirska agencija (ESA) već je poslala astronaute u Kinu da se u simulatoru obuče za rad u „Tiangongu“, očekujući završetak izgradnje.

Početkom ovog meseca, Kina je uspešno spustila svoje prvo motorno vozilo s točkovima – „rover Žurong“, na Mars, kao tek treća zemlja koja je to postigla.

Očekuje se da će to vozilo uskoro početi da prikuplja podatke o geologiji Marsa, tokom tri meseca fotografišući i analizirajući uzorke na prostranoj ravnici lave na severnoj hemisferi te planete.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar