Kina kritikuje SAD zbog politizacije istrage o poreklu kovid

Svet 25. avg. 202115:23
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Kina je danas kritikovala SAD zbog, kako tvrdi, politizacije istrage o poreklu korona virusa, zahtevajući da se istraži jedna američka vojna laboratorija, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Ovakve kritike dolaze neposredno pre objavljivanja izveštaja američke obaveštajne zajednice o virusu, čiji je cilj da otkloni nesuglasice koje postoje među obaveštajnim agencijama, a koje imaju različite teorije o nastanku korona virusa, uključujući i teoriju o mogućem incidentu u kineskoj laboratoriji.

„Kina ne može prikriti greške SAD“, rekao je Fu Cong, generalni direktor odeljenja za kontrolu naoružanja pri kineskom ministarstvu spoljnih poslova, a prenosi agencija Rojters.

Američki izveštaj je trebalo da bude završen do jučerašnjeg dana, ali će trebati još nekoliko dana kako bi se neklasifikovana verzija pripremila za javno objavljivanje, izjavio je ove nedelje pres sekretar Bele kuće.

Kina je saopštila da je „curenje“ virusa iz laboratorije malo verovatno i ismejala je teoriju da je korona virus pobegao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhan, gde su se krajem 2019. godine pojavile infekcije kovida-19, čime je započela pandemija.

Kina je umesto toga sugerisala da je virus 2019. godine izašao iz jedne laboratorije u Fort Detriku, u američkoj saveznoj državi Merilend.

Kineski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama zatražio je juče od rukovodstva Svetske zdravstvene organizacije da otvori istragu u vezi sa američkim laboratorijama.

Zajednički tim SZO i Kine posetio je ranije Institut za virusologiju u Vuhanu, ali su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog pristupa koji je odobren tokom istrage.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar