Kina i Avganistan glavne teme na Blinkenovom putu u Indiju i Kuvajt

Svet 24. jul. 202109:56
Podeli:
Foto:AP Photo/Virginia Mayo

Državni sekretar SAD Entoni Blinken putuje u Indiju i Kuvajt iduće nedelje a glavne teme razgovora će biti Kina, koronavirus i Avganistan, saopštio je Stejt department.

Pročitajte još:

Administracija predsednika Džozefa Bajdena nastoji da učvrsti vođstvo SAD u vakcinisanju sveta protiv koronavirusa, da ublaži rastući uticaj Kine i da evakuiše ugrožene osobe iz Avganistana pre završetka povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Stejt department je sinoć saoštio da će se Blinken sastati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Nju Delhiju u sredu a sledećeg dana će otputovati za Kuvajt.

Indija je ključni deo američkih napora u suprotstavljanju rastućem uticaju Kine u regionu Indije i Pacifika i drugde.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će na dnevnom redu biti napori za suzbijanje koronavirusa, angažovanje u indo-pacifičkom regionu, zajednički regionalni bezbednosni interesi, zajedničke demokratske vrednosti, i suočavanje sa klimatskom krizom.

„Blinken će tražiti podršku Indije u stabilizaciji Avganistana kada SAD završe povlačenje krajem avgusta“, rekao je Din Tompson, glavni američki diplomata za južnu i centralnu Aziju.

Foto: EPA-EFE/Alex Edelman / POOL

„Očekujemo da će sve zemlje u regionu imati zajednički interes za stabilan i bezbedan Avganistan tako da ćemo svakako razgovarati sa našim indijskim partnerima o tome kako možemo zajedno da radimo na ostvarenju tog cilja“, rekao je on novinarima.

Pored toga Kuvajt, kao i Katar, spada medju nekolicinom zemalja koje se razmataraju kao mogući domaćini za hiljade Avganistanaca koji su radili za SAD i hoće da se prebace u SAD pre potpunog povlaćenja američkih vojnika.

Bajdenova administracija želi da evakuiše oko 4.000 Avganistanaca koji su radili kao prevodioci i na drugim mestima za američke snage u Avganistanu, do američkih vojnih baza u trećim zemljama dok im traje proces dobijanja vize.

To je dodatno na oko 2.500 Avganistana za koje je već završena bezbednosna provera i koji će biti smešteni u vojnoj bazi Fort Li u američkoj državi Virdžiniji dok čekaju na konačno odobrenje za njihove vize od početka iduće nedelje.

Blinken će takođe nastojati da organizuje sastanak vođa takozvane četvoročlane grupe u kojoj su Australija, Indija, Japan i SAD. Predsednik Džozef Bajden je bio domaćin virtuelnog četvoročlanog samita ranije ove godine usmerenog na pandemiju korona virusa i pretnje koje predstavlja Kina ali se nada da će moći da organizuje sastanak uživo do kraja godine.

BONUS VIDEO: Koronavirus u Dalmaciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar