Kina sankcionisala Britance zbog optužbi da progoni Ujgure

Svet 26. mar. 202110:02
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Kineske vlasti sankcionisale su organizacije i pojedince iz Velike Britanije zbog širenja "laži i dezinformacija" da se muslimanska manjina Ujguri muče i zlostavljaju u zapadnoj provinciji Ksindžijang.

Pročitajte još:

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su sankcionisali četiri entiteta i devet pojedinaca, uključujući lidera Konzervativne stranke Ijana Dankana Smita i njihovu Komisiju za ljudska prava.

Sankcije su, između ostalog, uvedene Istraživačkoj grupi za Kinu, koju su formirali konzervativci, nezavisnoj istraživačkoj grupi Ujgur tribunal i londonskoj firmi Eseks Kort Čejmbers, piše Gardijan.

Dankan Smit je poručio da sankcije shvata kao nešto na šta treba i hoće da se ponosi.

„Naša je dužnost da proivamo kinesku vladu zbog kršenja ljudskih prava u Honkongu i genocida nad Ujgurima“, poručio je on. „Mi koji živimo slobodno u vladavini prava moramo da govorimo u ime onih koji nemaju glas. Ako to znači da će bes Kine pasti na moju glavu, nosiću ga kao medalju“, naveo je on na Tviteru.

Čitajte i:

Sankcionisanim pojedincima i entitetima je zavranjeno da uđu na teritoriju Kine a kineskim državljanima i institucijama je onemogućeno da sarađuju sa njima.

Sankcije su osveta za set sankcija koje su Kini uvele SAD, EU, Britanija i Kanada zbog kršenja ljudskih prava Ujgura. Peking je već odvratio sankcijama protiv EU.

Aktivisti i UN kažu da je najmanje milion muslimana zatvoreno u kampovima u Ksindžijangu gde su naterani da rade i nad kojima se sprovodi nasilna sterilizacija i „prevaspitavanje“, što su optužbe koje Kina demantuje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar