Kimov gubitak kilograma pokrenuo pitanje o nasledniku

Svet 16. jun. 202111:04
Podeli:
Kim Džong Un Foto:EPA-EFE/KCNA

Očigledan gubitak kilograma Kim Džong-una verovatnije je pokušaj poboljšanja zdravlja, a ne znak njegove bolesti, mada prostor za nove špekulacije otvara uvođenje pozicije broj 2. u hijararhiji Pjongjanga, smatraju analitičari u Južnoj Koreji.

PROČITAJTE JOŠ:

Severnokorejski lider podstakao je dodatne spekulacije o svom zdravstvenom stanju, pre svega u Južnoj Koreji, nakon što su nedavno objavljene fotografije sugerisale da je smršao.

U nedavnim prilozima severnokorejskih državnih medija, uključujući i one objavljene danas, Kim (37) izgleda kao da je izgubio dosta kilograma, a analize nekih portala u Južnoj Koreji utvrdili su nedavno da je kaiš na njegovom modnom satu zategnutiji, a da lice izgleda uže.

Neki posmatrači kažu da je Kim, koji je visok oko 170 centimetara i prethodno težio oko 140 kilograma možda izgubio oko 10-20 kilograma.

Kim Džong Un Foto:EPA-EFE/KCNA

„Kimov očigledan gubitak kilograma verovatnije je pokušaj poboljšanja zdravlja, a ne znak bolesti. Da je imao zdravstvenih problema, ne bi u javnosti sazivao plenarni sastanak Centralnog komiteta Radničke stranke“, smatra analitičar iz Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu Hong Min.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da nema informacije o Kimovom zdravlju.

Otac i deda severnokorejskog vođe koji su pre njega vladali zemljom, umrli su od srčanih tegoba, a stručnjaci kažu da bi Kimova prekomerna težina mogla povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Seo Iu-seok sa Instituta za severnokorejske studije u Seulu smatra da je nedavno uvođenje zvanja prvog sekretara vladajuće Radničke partije, što je pozicija br. 2 u zemlji, možda povezano s Kimovim zdravstvenim problemima.

On je rekao da je Kim možda dozvolio uspostavljanje te funkcije na nagovor najviših zvaničnika, ali još uvek nije imenovao nikoga na nju, jer bi to moglo da umanji količinu vlasti sa kojom raspolaže.

Kimovo zdravlje je važno u Seulu, Vašingtonu, Tokiju i drugim svetskim prestonicama, jer nije javno imenovao naslednika koji bi kontrolisao napredni nuklearni program usmeren protiv SAD i njihovih saveznika ako ne bude mogao više da obavlja svoju dužnost.

Kada su se globalne spekulacije o Kimovom zdravlju rasplamsale prošle godine, nakon što je propustio obeležavanje rođendana svog pokojnog dede Kim Il-sunga, neki analitičari pretpostavljali su da je Kimova mlađa sestra Kim Jo-džong sledeća na redu da nasledi vlast svog brata, dok drugi smatraju da je kolektivno vođstvo verovatniji ishod.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar