Kim Džong Un na vojnoj paradi demonstrira moć novim raketama

Svet 10. okt. 202014:41 > 14:44
Podeli:
Foto:AFP / AFP / Profimedia

Severna Koreja je 10. oktobra održala veliku vojnu paradu i masovni skup u Pjongjangu u znak proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće komunističke partije. Agencije javljaju da je Severna Koreja ovim povodom predstavila i novu interkontinentalnu balističku raketu.

Kim je obećao da će i dalje jačati odbrambeno „ratno odvraćanje“ kako bi se suprotstavio sve većim nuklearnim i drugim pretnjama, prenosi Jonhap.

Agencija primećuje da u govoru nije pominjao Sjedinjene Američke Države.

Državna televizija emitovala je uređeni video snimak događaja u subotu, nakon što se čitav dan ćutalo o paradi koja je održana na nedavno renoviranom Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu.

AFP / Profimedia

Centralno mesto na višečasovnoj proslavi imao je lider države i Radničke partije Koreje Kim Džong Un, a prisustvovale su desetine hiljada građana.

Kako javlja Asošijejted pres (AP), analitičari iz inostranstva su predviđali da će Pjongjang na paradi predstaviti najnovije oružje iz sve većeg nuklearnog arsenala koji predstavlja pretnju za američke saveznike u regionu, ali i za samo kopno SAD.

Načelnik Generalštaba vojske Južne Koreje rekao je u subotu ujutro da ima znakova da je Pjongjang mobilisao „veliku masu (ljudi) i opremu“ za paradu na Trgu Kim Il Sunga.

Foto:Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Vojna parada je priređena noću, što je, kako navodi AP, neobično za Severnu Koreju.

Godišnjica osnivanja vladajuće stranke dolazi u vreme sve većih ekonomskih teškoća u zemlji za koje analitičari ocenjuju da postaju jedan od najtežih testova za vodjstvo Kima, lidera od 2011. godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar