Kijev: Značajan napredak pregovora o primirju u Ukrajini

Svet 20. apr. 202122:02
Podeli:
Volodimir Zelenski Foto:BETAPHOTO/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajina je saopštila da je zabeležen "značajan napredak" u pregovorima o ponovnom uspostavljanju primirja sa proruskim separatistima na istoku zemlje, gde su se poslednjih nedelja pojačali sukobi, kao i tenzije sa Rusijom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ima znatnog napretka po pitanju primirja“, rekao je za Frans pres portparol ukrajinske delegacije koja učestvuje u pregovorima organizovanim virtuelno, Oleksej Arestovič.

Današnji „hitni“ sastanak kome su prisustvovali predstavnici Ukrajine, Rusije i separatista uz posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) usledio je posle onlajn pregovora prethodnog dana između savetnika vodja Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se nada da će ti pregovori omogućiti ponovno uspostavljanje primirja, posle samita u petak sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Medjutim na frontu napetosti ne popuštaju i civili strahuju da će se nastaviti teški sukobi.

Prekid vatre bio je u velikoj meri poštovan u drugoj polovini 2020. godine, ali je od početka godine ponovo počeo da se krši i izbijali su sve češće sukobi između snaga u Kijevu i separatista, za koje se veruje da ih vojno i finansijski pomaže Rusija.

Uporedo sa tim tenzije su porasle sa Moskvom koja je poslednjih nedelja nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, što u Kijevu izaziva strah da se sprema velika vojna operacija.

Ukrajina optužuje Rusiju da pokušava da je uništi dok Moskva naglašava da nikom ne preti ali i osuđuje ukrajinske „provokacije“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar