„Kijev očekuje od Zapada akcije, ne političke apele“

Svet 13. apr. 202110:19
Podeli:
Olga Stefanishyna
Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

"Kijev očekuje od Zapada akcije, a ne političke apele, uključujući jačanje sankcija protiv Rusije i Severnog toka 2“, izjavila je ukrajinska vicepremijerka za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

Pročitajte još:

„Veoma je važno bilo pitanje šta mi očekujemo od Zapada? Definitivno će to biti zabrinutost, ali smatramo da danas ne možemo da govorimo samo o političkim apelima. Čekamo dela, važno je govoriti o jačanju sankcija, o potencijalnom uvođenju sankcija protiv uskog kruga predsednika Rusije Vladimira Putina, važno je govoriti danas o zaustavljanju Severnog toka 2“, istakla je ona za televiziju ICTV.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da će agresivne akcije koje se pripisuju Rusiji u blizini granica testirati odnos Zapada prema Kijevu.

„To, što Rusi hoće da urade je da eskaliraju situaciju toliko da pokažu da će se Zapad kolebati u pogledu podrške Ukrajini i da nas zapravo ne smatra partnerom. To je neka vrsta testa“, izjavio je Zelenski.

Zelenski se obratio ranije američkom kolegi Džozefu Bajdenu za pomoć u obuzdavanju Rusije.  Zelenski je izjavio da su SAD dobar prijatelj Ukrajine, ali da Bajden treba da uradi više, kako bi se pružio otpor Rusiji i stavila tačka na konflikt u Donbasu.

Sa svoje strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba je uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom, koji će biti održan danas u Briselu, izjavio da Kijev mora da pregovara sa Alijansom o praktičnoj podršci u slučaju oružane eskalacije u Donbasu.

Donjeck
Foto: REUTERS/Oleksandr Klymenko

Ranije su šefovi diplomatija država G7 i šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvali Rusiju da prekine „provokacije“ u blizini granice sa Ukrajinom.

Stav Moskve je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar