Kazne zbog Bandićeve sahrane: Prekršili epidemiološke mere

Svet 09. mar. 202117:58
Podeli:
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebački holding i v.d. upravnika Gradskih groblja Roko Gruja kažnjeni su kao organizatori sahrane Milana Bandića zbog kršenja epidemioloških mera, a Služba za inspekcijske poslove uprave civilne zaštite podnela je dve prekršajne prijave, objavio je danas Index.hr.

Zagrebački portal prenosi da 20.000 kuna kazne (oko 2.700 evra), mora da plati Zagrebački holding kao pravno lice, a 10.000 kuna je kazna izrečena Gruji kao odgovornoj osobi u pravnom licu.

Osim toga, nadležnom opšinskom sudu biće podnet optužni predlog protiv Grada Zagreb, te odgovorne osobe, a to je v.d. gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, jer su oni bili organizatori sahrane gradonačelnika Milana Bandića.

Inspekcijom je utvrđeno da je na sahrani bilo više od 1.000 osoba, a Grad Zagreb je znao da će ih biti puno jer su se za to pripremali pa su tako organizovali 300 kovid-redara, 4.000 zaštitnih maski i na litre tečnosti za dezinfekciju, tako da su bili svesni prekršaja, navodi se u prijavi.

Sud će presuditi jesu li krivi i kolika će im biti kazna, navodi Index. hr.

Podsetimo, na sahrani Milana Bandića na zagrebačkom groblju Mirogoju bilo je više od 1.000 osoba iako nisu dozvoljena okupljanja više od 25 ljudi. Ljudi su bili zbijeni jedni uz druge. Većina je nosila maske, ali distance ili nije bilo ili je bilo vrlo malo.

Na snazi je i dalje Odluka Štaba o nužnim epidemiološkim merama u kojoj se navodi da su „zabranjena održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mestu“.

Odlukom Štaba takođe je određeno da na sahranama i poslednjim ispraćajima „može biti prisutno najviše 25 osoba, saučešće ožalošćenima se ne sme izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su kontrolisati pridržavanje protivepidemioloških mera“.

Komentari

Vaš komentar