„Milivoje Katnić će učiniti sve da zataška šta su Đukanovići radili“

Svet 05. okt. 202114:13 > 14:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom toga što su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i najavilo da će preduzeti “sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

Pročitajte još:

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković smatra da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima priliku da uradi nešto konkretno povodom toga, ali “ne samo što neće učiniti ništa, već će učiniti sve da zataška sve što su Đukanovići radili”, pišu Vijesti.

MANS je u nedelju, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Iz SDT-a “Vijestima” su saopštili da su odmah po saznanju za događaj formirali predmet i da će preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi s tim.

”O rezultatima preduzetih radnji blagovremeno ćemo obavestiti javnost”, navodi se u odgovoru SDT-a.

Iz partija vlasti očekuju da će Đukanović odgovarati i krivično i politički.

Milo Đukanović Foto: Mediabiro

Ćalović Marković je “Vijestima” rekla da je Katnić do sada imao mnogo prilika da se pozabavi Đukanovićevom imovinom, ali da je svaki put od toga odustajao.

”Sigurna sam da ne samo što ni sad neće ništa uraditi, već će sve što može uraditi pogrešno, kao u slučaju ‘Telekom’. Tada je tražio podatke koji mu nisu bili potrebni, a ne one koji jesu, da bi onda tvrdio da u tom slučaju nema ničega. I sad će da pokuša da uradi tako nešto”, navodi Ćalović Marković.

Sin šefa države je, prema tvrdnjama MANS-a, formirao i dve skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju fondova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. s kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim Devičanskim ostrvima. Fondovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) najavili su da će danas “Vijestima” da daju odgovore vezane za to da li im je Đukanović prijavio da je vlasnik nekog fonda.

Iz Kabineta predsednika države saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria fond, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, celokupno vlasništvo nad Viktoria fondom preneo na sina Blaža.

Ćalović Marković podseća da je Đukanović 2019. u jednoj TV emisiji, govoreći o svojoj firmi na Kipru, za koju je prvo tvrdio da je nema, da bi neposredno zatim potvrdio da ona ipak postoji, rekao da ne poseduje nijednu drugu kompaniju.

Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

”I nije baš rekao potpunu neistinu, jer nije imao kompaniju, već fond. Zašto je to važno? Zato što se kompanije uspostavljaju uglavnom s ciljem vršenja određenih poslova, dok se fondovi formiraju da bi se u njima čuvala imovina, a ne da bi vodili poslove. Đukanović je osnovao fond da bi se u njega slili prihodi od karijere, a Đukanovićeva karijera je javna funkcija i investicija. U tom smislu, Đukanović je formirao fond da bi upravljao određenom imovinom, a njegov sin je formirao i kompanije da bi vršio određeni posao”, objašnjava sagovornica.

Ona napominje da je Đukanović 2012, kad je postao premijer, trebalo da prilikom podnošenja izveštaja o prihodima i imovini navede da poseduje fond.

”Đukanović to nije rekao, kao što nam nije pomenuo ni kiparsku kompaniju. To je prva neistina”, navodi Ćalović Marković.

Druga neistina je, kaže, Đukanovićeva tvrdnja da je fond prebacio na sina.

Duško Marković, Milo Đukanović, Lidija Đukanović i Blažo Đukanović
Duško Marković, Milo Đukanović, Lidija Đukanović i Blažo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

”Videli smo da to nije istina zato što je žena koja upravlja svim firmama koje omogućavaju Đukanoviću da sakrije imovinu, 2014. napisala da je on jedini vlasnik. Da je fond prebačen na njegovog sina, to bi moralo da ide preko kompanije koja tim upravlja, i ta gospođa bi morala da ima informaciju o tome da se promenilo vlasništvo. Sad je, na osnovu svih tih neistina, vrlo teško poverovati da je Đukanović iskoristio tu komplikovanu strukturu i platio sve honorare koje je morao da plati zbog nečeg što mu nije trebalo. Dakle, da je napravio fond s ciljem da vodi neke poslovne poduhvate. To mi zvuči potpuno nerealno, pogotovo zbog toga što je imao na usluzi advokate koji se bave tim poslovima i koji su mogli da ga poduče, kao što su očigledno podučili njegovog sina, da osim fonda napravi i firme”, naglašava Ćalović Marković.

Iz MANS-a su pojasnili da fondovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, i da na ofšor destinacijama uglavnom služe za skrivanje pravih vlasnika imovine.

”Ovaj fond je diskrecioni i on onemogućava lice koje je već jednom dalo imovinu, da je ikad više vrati. Ono samo može da izda instrukcije kako ta imovina može da se koristi .To je važno zato što je, ako se pokrene postupak nekog krivičnog gonjenja, ova imovina formalno u vlasništvu kompanije. Da nije izašao dokument koji smo objavili, to se nikad bi znalo jer ti podaci ne idu ni u jedan registar”, ističe Ćalović Marković.

Ona smatra da je Đukanovićevo reagovanje potpuno palo u vodu kad se videlo koje su sve javne ličnosti i funkcioneri iz inostranstva radili isto što i on.

Milo Đukanović, Milo Djukanović
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

”Tako da je Đukanović samo deo te ekipe, koja uključuje političare i teške kriminalce. Ova priča personalo s njim nema nikakve veze. Razumem da ga je to najviše i zabolelo, jer je očekivao da će sve ovo ostati u crnogorskim okvirima, a sad je njegovo ime izašlo na naslovnicama najjačih medija u celom svetu”, naglašava Ćalović Marković.

Novinar Nikola Marković rekao je “Vijestima” da je objavljivanje dokumenata o tajnim ugovorima koje su sklapali Đukanovići dovoljan motiv nadležnim organima, prie svega Tužilaštvu i Upravi za sprečavanje pranja novca, da detaljno provere slučaj i ispitaju gde vode tragovi novca crnogorskog predsednika.

”Svaki javni funkcioner, a pogotovo onaj koji obavlja funkciju premijera ili predsednika države, ima obavezu da se ponaša odgovorno, moralno i čestito. Đukanović je pokazao da se ne ponaša tako. Zašto Đukanović ovo radi ako je sve regularno, ispravno i ako nema šta da krije? U sadašnjoj konstalaciji društvenih i političkih prilika, ovakvo Tužilaštvo neće ništa uraditi povodom ovog slučaja. Zato su potrebne promjene u toj instituciji”, poručuje on.

Marković napominje da mu je posebno zanimljivo opravdanje Đukanovićevog Kabineta, koje je, kaže, isto kao i u slučaju firme s Kipra.

”Ispada tako da on ide po svetu, osniva kompanije i ne radi ništa s njima. Pa to je suviše naivno da bi u to poverovala i deca, a kamoli crnogorska javnost”, zaključuje Marković.

Milo Đukanović Foto:BETAPHOTO/STR/MO

”Pandora papire” čini gotovo 12 miliona dokumenata koji otkrivaju kako su neki od najmoćnijih ljudi na svetu skrivali svoja bogatstva, izbegavali plaćanje poreza, “prali” novac…

Afera je izazvala brojne reakcije odmah nakon objavljivanja istraživačke priče.

Potpredsednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promene, Branka Bošnjak, kaže da je “dugogodišnja pragmatičnost i gledanje kroz prste međunarodne zajednice po pitanju Đukanovićevog kriminala”, smatrajući ga “manjim zlom” u regionalnom kontekstu i globalnim kretanjima, očigledno okončana.

”Okrenuli su mu leđa i dobio je jasnu poruku. Kohabitacija s njim i njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS) je nemoguća. Jasno je da su spremni ‘zapaliti’ Crnu Goru da bi sačuvali oteto. Nije ova njihova cika i halabuka zbog navodne ugroženosti države, već zbog sve izvesnijeg sučeljavanja s pravdom. Dakle, ne sme se da se zaustavi na političkoj odgovornosti, već treba i krivično da odgovaraju”, rekla je ona za “Vijesti”.

Poručuje da je ovo signal da se parlamentarna većina konsoliduje, te da se stvori jaka reformska Vlada i nezavisne institucije.

Milo Đukanović Foto:TANJUG/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/

”Papiri iz ‘Pandorine kutije’ nisu nikakvo iznenađenje, jer smo u kontinuitetu skoro 30 godine gledali Đukanovića kako sa svojom familijom, ‘prvim bratom’, ‘prvom sestrom’, pa kad je porastao i ‘prvim sinom’, otimaju naše i pune svoje džepove, preko privatizacija, šverca cigareta, ‘Avala’, ‘Zavala’, ‘Limenki’ pa do one ugradnje u naše račune za struju. Dobro je da su papiri ugledali svetlost dana i nadam se da Đukanović neće više imati priliku da se šepuri sa skupocenim satovima i odelima, već da će završiti tamo gde mu je davno bilo mesto, iza rešetaka. Ne samo on, već kompletna njegova familija, iako su pojedini od njih namirisali kraj i već se dali u beg”, kazala je Bošnjak.

Smatra da oni nisu jedini, jer je “deo kriminalnog kolača pripao i njegovim partijskim slugama”.

”Zato tu organizaciju treba pod hitno zabraniti, onim prokazanim oduzeti putna dokumenta i naterati ih da dokažu ‘odakle im’, u protivnom zapleniti sve i krivično ih goniti”. DPS i Đukanović moraju kroz čistilište. S kriminalcima nema pregovaranja i dogovaranja, zna se gde im je mesto. Ono što zabrinjava je ovaj orkestrirani vapaj nove generacije DPS-a da nas ubede da ‘car nije go’, kad svi vide da je ‘go’ i ko god voli Crnu Goru i želi joj dobro s pravom se stidi njegove golotinje”, navela je Branka Bošnjak.

Na Tviteru se, juče i u nedelju veče, povodom afere, oglasilo više poslanika i funkcionera DPS-a, tvrdeći da je sve nameštaljka.

Potpredsednica Građanskog pokreta URA, Jovana Marović, juče je rekla da Đukanović mora da snosi političku odgovornost, ali i krivičnu.

”To što Đukanović u periodu osnivanja fonodva u ofšor firmama nije bio na poziciji u vlasti, ne može da utiče na ispitivanje porekla novca, budući da je godinama unazad bio na državnim funkcijama. Naravno da bi morao da snosi odgovornost, najpre političku, ali i krivičnu. Međutim, uzimajući u obzir stanje u pravosuđu, jasno je da nam je, da bi se tako nešto uopšte desilo, potrebna depolitizacija ove grane vlasti, izbor Tužilačkog saveta i usvajanje Zakona o poreklu imovine”, rekla je Marović “Vijestima”.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ona je ocenila da je samim tim što se Đukanović našao u društvu 35 lidera u jednoj od najvećih afera u okviru koje je objavljena mreža s njima povezanih ofšor firmi širom sveta, dovoljan osnov za pokretanje istrage i utvrđivanje činjenica u vezi s ovim navodima.

Iz Socijalističke narodne partije su saopštili da Đukanovićevo objašnjenje da u vreme osnivanja fondova u ofšor zoni nije bio na državnoj funkciji ne pije vodu, te govori u prilog činjenici da njegova namera da se bavi privatnim biznisom na ovaj način nije bila čista.

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović u nedelju veče su pozvali nadležne tužilačke organe da rade svoj posao i ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Đukanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost, Milan Knežević, rekao je da je vreme za anketni odbor Skupštine koji će istražiti kako je Milo Đukanović “oprao prvi milion”.

SDP traži istragu, DPS brani, ostali opozicionari ćute

Potpredsednik Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković, na Tviteru je napisao da i u toj partiji očekuju da nadležni organi ispitaju navode koje je iznio MANS.

”Činjenica da su navodi izneti na račun aktuelnog predsednika države, nameće prioritet u radu policije i Državnog tužilaštva”, naveo je Zeković.

Kazao je da je utvrđivanje pune i zvanične istine nužno jer zakon treba jednako da važi za sve.

Iz ostalih opozicionih partija nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da li treba preispitati navode iz afere “Pandorini papiri” i da li Đukanović treba da snosi odgovornost.

Iz DPS-a tvrde da je u pitanju nameštena afera.

”Informerska režija s ciljem da se ‘osigura’ rekonstrukcija Vlade i okrepi uništeni rejting najgore vlasti u istoriji Crne Gore”, napisao je na Tviteru poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Bečić: Sve mora biti otvoreno i javno

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić ocenio je, komentarišući navode koje je iznio MANS, da je sve što je tajanstveno – po prirodi stvari i sumnjivo.

”Imamo mnoge aspekte tajanstvenosti u prethodnim godinama koji su dokumentovani i otkriveni, a ovo je sada, očito, jedno od najvećih otkrića o osnivanju kompanija, a sve sakriveno od građana i institucija Crne Gore”, rekao je Bečić za TVCG nakon konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država.

Foto: Nova.rs/Video

On je istakao da, kad je reč o javnim funkcionerima, sve mora biti otvoreno i javno.

Sigurni da će institucije proučiti podatke

Iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici “Vijestima” su rekli da su sigurni da će relevantne crnogorske institucije pomno proučiti predstavljene podatke.

”Nemamo pravi nivo informacija kako bi dali komentar. Sigurni smo da će relevantne crnogorske institucije pomno proučiti predstavljene podatke. Na Crnoj Gori je da odluči kako će reagovati na informacije predstavljene u dokumentima”, rekli su iz Ambasade odgovarajući na pitanja kako komentarišu činjenicu da je predsednik Crne Gore osnivao firme u poreskim rajevima i kakva poruka se time šalje o državi.

Iz Evropske komisije (EK) su poručili da su zainteresovani za borbu protiv izbegavanja plaćanja poreza na svim nivoma, ali da nisu u poziciji da daju komentare ili da deluju u bilo kom konkretnom slučaju koji se navodi u “Pandora papirima”.

Oni su, pozvali nacionalne vlasti i pravosudne sisteme da reaguju u konkretnim slučajevima.

”Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihove pravosudne sisteme da ispune svoje obaveze po ovom pitanju”, saopštila je portparolka EK Dana Spinant.

BONUS VIDEO: Jasmina Dobrilović: Đukanović je trbuhozborac predsednikove misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar