Karantin za Slovence po povratku iz Hrvatske

Svet 19. avg 202011:05 > 11:16
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja nedelje uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to "jedinstveno mišljenje" medicinskih stručnjaka.

Ako vlada takvu odluku donese u sredu ili četvrtak, onda bi slovenački turisti koji žele da izbegnu karantin dobili još „najviše dva ili tri dana“ da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji.

Ministar ne veruje da bi se to moglo promeniti u slučaju pada „unosa“ koronavirusa preko slovenačkih turista koji letuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska „već ima eksponencijalni rast“ zaraze u poslednje vreme, prenosi Hina.

Takođe je istakao da nije moguć „selektivan“ pristup, prema godinama starosti i karantin uvoditi samo za one od 15 do 35 godina, koji se najčešće zaraze, ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih hrvatskih županija, na primer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju porodice s decom, dok je u vezi s drugom opcijom rekao da je Slovenija uvek do sada primenjivala jedinstven kriterijum po državama, a ne regionima za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

Međutim, kako navodi agencija Hina, ministar je propustio da kaže da je Slovenija pre mesec dana na „crvenu“ listu uvrstila celu Češku, da bi posle pisma češkog premijera Andreja Babiša slovenačkom premijeru Janezu Janši, upozorenje zadržala samo za jedan rudarski region u kojem je zabeležen skok infekcija.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs ranije je za RTV Slo rekao da se ipak razmišlja o jednoj izuzetak, i to značajnom Naime, karantin bi možda mogli izbeći slovenački državljani koji u Hrvatskoj u vlasništvu imaju nekretninu ili brod jer od njih vladi stižu upozorenja da se oni uglavnom zadržavaju u svojim vikendicama ili brodovima, tj. da se ne grupiraju među drugim turistima.

– Mislim da bi tehnički bilo teško izvedivo da kažemo ‘od sada pa nadalje karantin za sve’. To bi značilo više desetina hiljada ljudi u karantinu, što je nemoguće izvesti, izjavio je ministar zdravlja Gantar koji je Slovence pozvao da po povratku u domovinu preventivno odu na barem nekoliko dana u izolaciju, a to posebno vredi za zdravstvene radnike i one zaposlene u domovima za starije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram