Karakačanov Zaevu: Ti si Bugarin kome „sporo radi pamet“

Svet 28. nov. 202023:15
Podeli:
Foto: Ye Pingfan / Avalon Editorial / Profimedia / EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Bugarski ministar odbrane i zamenik premijera Krasimir Karakačanov uputio je uvrede premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu nazivajući ga Bugarinom kome "sporo radi pamet". Ubrzo je reagovao Zaev, koji je rekao da je "Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu".

Povod za uvrede koje je Karakačanov uputio Zaevu bio je nedavni intervju premijera Severne Makedonije za bugarsku agenciju Bgnes.

Povezane vesti:

Naime, Zaev je rekao da Bugarska i Severna Makedonija imaju zajedničku istoriju, te da su iz nje proizašli i makedonski narod i bugarski narod.

„Po starom bugarskom običaju, Bugarinu dolazi pamet sledećeg dana, pa je tako i sa kolegom Zoranom Zaevim“, rekao je zamenik premijera Bugarske povodom izjave Zaeva o istoriji dve zemlje.

Bugarski ministar je takođe istakao da je zajednička istorija o kojoj je govorio Zaev zapravo bugarska istorija do 1944. godine, preneo je portal Plusinfo.

Ubrzo je usledila reakcija premijera Zaeva koji je na Fejbuku naveo da je „Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu“.

„Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu“, napisao je Zaev na Fejsbuku.

Јас сум Македонец ?? кој зборува македонски јазик, признат од целиот свет. Каракачанов е Бугарин кој зборува бугарски…

Posted by Zoran Zaev on Субота, 28. новембар 2020.

 

Zaev je, međutim, dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

„Ja radim na približavanje stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke“, napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

„Dosta je bilo mržnje“, zaključio je Zaev u objavi na Fejsbuku.

Podsetimo, Bugarska je pre deset dana odbila da odobri okvir pregovora EU sa Severnom Makedonijom, čime je blokirala razgovore o pristupanju te balkanske zemlje Uniji.

Članice EU saglasile su se u martu da Severna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o pristupanju Uniji, a zvaničan početak pregovora očekivao se tokom međuvladine konferecije u decembru.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar