U Vašingtonu više vojske nego u Iraku i Avganistanu zajedno

Svet 15. jan. 202110:03 > 11:33
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nadrealne scene prošlonedeljnog upada u Kongres, ljudi sa zastavama Konfederacije, bivolskim rogovima i oslikanih lica zbog čega je Predstavnički dom glasao o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa smenili su prizori vojnika Nacionalne garde koji stražare i spavaju po hodnicima Kapitola.

Nacionalna garda raspoređena je po celoj zgradi Kongresa kako bi čuvali senatore od najavljenih upada Trampovih pristalica. Kapitol je već pun pripadnika Nacionalne garde koji se pod oružjem odmaraju na podu po hodnicima i atrijumu zgrade, o čemu svedoče fotografije, a pojedini novinari prokomentarisali su da Kongres izgleda kao vojna baza.

Here’s what the US Capitol looked like Wednesday morning with National Guard members deployed ahead of the House’s vote on impeaching President Trump for a second time. https://cnn.it/39tAAo7

Posted by CNN on Wednesday, January 13, 2021

Očekuje se da će najmanje 20.000 pripadnika Nacionalne garde iz više saveznih država biti poslato u Vašingon za inauguraciju izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara, kako bi se sprečila repriza nasilja i haosa od 6. januara.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

List Njuzvik procenjuje da je to verovatno najveći broj vojnika ikada postavljen u Vašingtonu. U gradu se već nalazi nekih 15.000 vojnika, što je dvostruko više od ukupnog broja američkih vojnika trenutno razmeštenih u Iraku i Avganistanu – zajedno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram